Frankrijk houdt opnieuw kernproef in Stille Oceaan

PARIJS, 29 JAN. Frankrijk heeft zaterdagavond opnieuw een kernproef gehouden in de Stille Oceaan, de zesde sinds september vorig jaar. De proef bij het atol Fangataufa was de zwaarste van de serie tot nog toe. In Azië is met verontwaardiging gereageerd op de nieuwe Franse kernproef.

De kracht van de explosie, die om halfelf 's avonds Nederlandse tijd plaatshad, was, aldus een officiële verklaring, “minder dan 120 kiloton”. Het is nog onduidelijk of deze proef de laatste van de serie is. Oorspronkelijk was de Franse regering van plan om acht of tien proeven te houden maar door de zware protesten na de eerste proef, op vijf september, besloot de Franse regering dat aantal te verminderen. Woordvoerders van het Franse ministerie van defensie hebben enkele keren gezegd dat er na eind februari geen proeven meer worden gehouden. Of er al dan niet een zevende proef komt hangt volgens bronnen in Parijs af van de resultaten van deze proef. Deze zouden pas over enkele dagen bekend zijn.

Een groot aantal Aziatische regeringsleiders heeft de proef inmiddels veroordeeld. “Zo'n onverantwoordelijke daad geeft het slechtst mogelijke signaal aan landen die atoomwapens willen bezitten”, aldus de Australische premier, Keating. De premier van Nieuw Zeeland, Bolger, zei te hopen dat dit de laatste Franse kernproef is. Hij zei het oneens te zijn met de opvatting van de Franse president, Chirac, dat de kernproeven 'ecologisch ongevaarlijk' zijn. “Er bestaat niet zoiets als een veilige kernproef”, aldus Bolger. Frankrijk heeft overigens toegegeven dat er bij de eerdere proeven lekkages van het radioactieve en schadelijke jodium 131 hebben plaatsgehad. Volgens de Franse commissie voor atoomenergie (CEA) ging het bij deze lekkages echter om “onbelangrijke hoeveelheden”. Ook Japan en de Filippijnen veroordeelden gisteren de proeven.

Volgens Parijs zijn de kernproeven noodzakelijk om de betrouwbaarheid van de nucleaire wapens te garanderen. Daarnaast zou de serie ertoe dienen om geleerden in staat te stellen de laatste hand te leggen aan een computersimulatiesysteem dat de proeven zou moeten vervangen. Parijs toont zich een warm voorstander van het verdrag op een totaal verbod van kernproeven, waarover momenteel in Genève wordt onderhandeld. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei onlangs ervan uit te gaan dat Parijs dat verdrag voor de zomer ondertekent. (AP, AFP, Reuter)