Foto

Foto: JOHANNESBURG - De Zuidafrikaanse president, Mandela, in gesprek, gisteren, met de radicale Amerikaanse moslim-leider Louis Farrakhan. De kampioen van de raciale verzoening ontmoet de prediker van rassenhaat, zo beschreef de blanke pers in Zuid-Afrika de ontmoeting vooraf. De twee spraken elkaar gisteren veertig minuten in Mandela's huis in Johannesburg en bleken het na afloop tot verbazing van velen eens te zijn over de vraagstukken van racisme, seksisme en tolerantie.

Veel blanken in Zuid-Afrika voelden zich ongemakkelijk over het bezoek van Farrakhan. Schrijvers van hoofdartikelen riepen Mandela op Farrakhan niet te ontmoeten. De geschiedenis van antiblanke en antisemitische uitlatingen van de Amerikaanse moslim-leider, organisator van de demonstratie van een miljoen zwarte mannen in oktober in Washington, werd breed uitgemeten. Volgens de extreem-rechtse Afrikaner Weerstandsbeweging legde de ontmoeting Mandela's “antiblanke gevoelens” bloot. En de Nationale Partij riep op Farrakhan het land uit te zetten indien hij zijn omstreden uitlatingen over blanken en joden op Zuidafrikaans grondgebied zou herhalen. Mandela trok zich er niets van aan. “Ik heb in het verleden meer mensen ontmoet met wie ik het niet eens was”, zei hij terwijl hij aan de zijde van Farrakhan de pers te woord stond. (Foto Reuter)