Foto

Foto: ITTEREN - De 78-jarige pastoor J. Bok (midden) van het Maastrichtse dorp Itteren zegende gistermiddag onder grote belangstelling de gereedgekomen kaden langs de Maas in.

Pastoor Bok sprak een gebed uit waarin hij God smeekte de inwoners van Itteren te beschermen tegen de macht van het water. De inzegening van de nieuwe Maaskaden gebeurde een jaar nadat de Maas tijdens de watersnoodperiode ter plaatse zijn hoogste stand had bereikt. Itteren raakte in januari 1995 volledig geïsoleerd van de buitenwereld. Tachtig procent van de huizen van het dorp stond onder water. De aanleg van de kaden heeft zeven maanden geduurd. De maatregelen rond Itteren en het buurdorp Borgharen bestonden onder meer uit de aanleg van drie kilometer grondkade, driehonderd meter kademuur en een tweehonderd meter demontabele keermuur. (Foto NRC Handelsblad/Rien Zilvold)