Filmfestival krijgt zelf eerste prijs

ROTTERDAM, 29 JAN. Het Filmfestival Rotterdam heeft zelf de eerste prijs gekregen die in de Maasstad is vergeven. De Associatie van Armeense filmmakers heeft het festival de Gouden Granaatappel toegekend als dankbetuiging voor de jarenlange steun van het festival aan de Armeense film.

De Armeense regisseur Arsen Azatian reikte de prijs gisteravond uit aan festivaldirecteur Emile Fallaux. De prijs is vernoemd naar de film De kleur van granaatappels van regisseur Paradjanov.

Huub Bals, stichter van het festival en de eerste directeur, vertoonde in 1980 een illegale kopie van de film, waarna deze zeer veel succes had op buitenlandse festivals. “De Armeense film is in Rotterdam voor de rest van de wereld ontsloten”, aldus Azatian. Dit jaar is er overigens voor het eerst sinds jaren geen Armeense film in Rotterdam te zien.

De Nederlandse speelfilm Zusje heeft tijdens een filmfestival in het Franse Angers twee prijzen gewonnen. De door Robert Jan Westdijk geregisseerde film moest de hoofdprijs delen met de Portugese produktie Corte de Cabelo van Joaquin Sapinho. Westdijk investeert de inkomsten (30.000 gulden) in een nieuwe film. (ANP)