Ex-premier Polen wordt partijleider

WARSCHAU, 29 JAN. De Poolse partij van ex-communisten, de SdRP, heeft Józef Oleksy, de vorige week afgetreden premier, gekozen als haar voorzitter. Hij diende eind vorige week zijn ontslag in naar aanleiding van de beschuldiging dat hij tien jaar heeft gewerkt voor de inlichtingendiensten van Rusland en de Sovjet-Unie. Oleksy ontkent die beschuldiging.

Oleksy kreeg tijdens een partijcongres 308 van de 325 stemmen. “Oleksy is niet langer premier, niet omdat zijn partij de steun van het publiek verloor, maar omdat hij terug moest treden in verband met deze ongehoorde beschuldigingen...”, aldus een verklaring van de Sociaal Democratie van de Republiek Polen (SdRP).

De SdRP vormt de kern van het regerende Verbond van Democratisch Links (SLD). De SdRP-voorzitter is doorgaans ook de voorzitter van het Verbond. De SLD vormt samen met de Poolse Boerenpartij (PSL) de regering.

Volgens een opiniepeiling van het Poolse tv-station OBOP is de SLD nog steeds de grootste partij van het land maar heeft het Verbond wel vier procentpunten verloren sinds de beschuldigingen aan het adres van Oleksy. Volgens de peiling kan het SLD nu rekenen op 21 procent van de kiezers.

De twee regeringspartijen zijn er nog niet in geslaagd het eens te worden over een opvolger van Oleksy. Er circuleren verschillende namen van kandidaat-opvolgers van Oleksy: Marek Borowski, minister van staatsbestuur, Wlodzimierz Cimoszewicz, vice-voorzitter van het parlement, en Józef Zych, de voorzitter van het parlement. De twee eersten zijn lid van de SLD, de laatste behoort tot de Boerenpartij. Ook doet in Warschau nog de naam de ronde van Miroslaw Pietrewicz, lid van de PSL en chef van het planbureau. (Reuter)