Europeanen vliegen steeds meer

ROTTERDAM, 29 JAN. De 25 geregelde Europese luchtvaartmaatschappijen die geregelde lijndiensten verzorgen en zijn aangesloten bij de Association of European Airlines (AEA) zagen hun internationale passagiervervoer in 1995 met 7,6 procent groeien. In absolute cijfers ging het om een toename van 130 tot 140 miljoen passagiers. De stoelcapaciteit nam met 5,7 procent wat langzamer toe en dat leidde er weer toe dat de Europese beladingsgraad voor het eerst de 70 procent overschreed.

Het vliegverkeer tussen Europa en Afrika groeide met 9,5 procent het snelst.Op de tweede plaats kwam het zoveel belangrijkere Europees-Amerikaanse vliegverkeer met een excellente groei van 9,1 procent en een extreem hoge beladingsgraad van 76,4 procent. Binnen Europa zelf groeide het aantal passagiers met 8,3 procent. Anderhalf procent daarvan is afkomstig van een herclassificatie van Europees charterverkeer naar lijnverkeer. En een half procent Europees vliegverkeer werd verloren aan de Kanaaltunnel.

Secretaris-generaal Karl-Heinz Neumeister van de AEA wijst er in een toelichting op deze cijfers op dat het Europese luchtverkeer in drie jaar van liberalisering met 30 procent is toegenomen. “Het is duidelijk dat het vermogen van de Europese luchtvaartmaatschappijen om te vliegen waar zij willen en tegen het tarief dat zij willen een positief effect heeft gehad”, aldus Neuberger. Tegelijk toont hij zich bezorgd. “Hoelang kan de infrastructuur waarmee we in Europa moeten werken, nog elk jaar zulke enorme aantallen nieuwe luchtreizigers absorberen, terwijl we nu al tegen het verzadigingspunt aanzitten?”

Neuberger: “Dit is een politiek probleem. Door de liberalisering heeft de Europese Unie de voorwaarden geschapen voor een marktgedreven groei en de klanten die blijkbaar tevreden zijn met het produkt dat de maatschappoijen aanbieden, hebben daar positief op gereageerd. Maar nu worden we bedreigd door congestie in de lucht en op vliegvelden waardoor de winsten van de liberalisering weer verloren dreigen te gaan.”