Duitsland herdenkt gevolgen nazisme elke 27ste januari

BONN, 29 JAN. De dag waarop het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd, 27 januari 1945, zal voortaan in Duitsland gelden als officiële herdenkingsdag voor de slachtoffers van het nationaal-socialisme. Het voorstel daartoe had bondspresident Roman Herzog gedaan.

Herzog zelf, die vorige week aan een meerdaagse reis langs Afrikaanse staten als Oeganda, Zaïre en Kenia begon, had vooraf in een toespraak tot de Duitse bevolking benadrukt dat de herinnering aan Auschwitz en de misdadigheid van het nationaal-socialisme niet verloren mag gaan maar als waarschuwing voor het heden en de toekomst bewaard moet blijven. Afgelopen zaterdag, en ook eerder vorige week, hebben vele Duitse politici zich net zo geuit.

Rita Süssmuth, voorzitter van de Bondsdag, zei in een rede voor de Duitse televisie over de herdenkingsdag: “Die dag zijn wij aan onszelf en aan toekomstige generaties schuldig”. In de Duitse geschiedenis is Auschwitz zowel middelpunt als symbool van ontzaglijk leed en van de systematische moord op miljoenen mensen, onder wie vooral joden en zigeuners. “Auschwitz is een symbool dat we in een herkenbare vorm moeten beschermen tegen het vergeten”, zei zij.

In zijn herdenkingstoespraak zei minister Klaus Kinkel (buitenlandse zaken, FDP) dat Duitsland zich van zijn verplichting jegens de overlevenden van de Holocaust bewust moet zijn en blijven. Volgens SPD-voorzitter Oskar Lafontaine moet 27 januari in Duitsland voortaan worden herdacht als teken “dat wij weigeren het donkerste hoofdstuk van onze geschiedenis af te doen alsof het terzijde kan worden gelegd”. Kanselier Helmut Kohl had vorige donderdag, toen hij in München uit handen van de Israelische premier Simon Peres de B'nai-B'rithprijs ontving, gewaarschuwd voor de gevaren van racisme, neonazisme en herlevend nationalisme.