Doodskleed

Uit het artikel in NRC HANDELSBLAD van 17 januari, zouden de lezers de indruk kunnen krijgen dat de vondst van de jade-lijkwade van Liu Wu een zeldzaamheid is. Inderdaad is het een unieke vondst.

Maar lezers die misschien afgelopen zomer de tentoonstelling Das Alte China in de Villa Hügel hebben bezocht weten dat iets dergelijks al eerder gevonden is. Deze door de 'Kulturstiftung Ruhr Essen' georganiseerde tentoonstelling in de voormalige villa van de Krupp-familie gaf iets dergelijks te zien. In de schitterende 500 pagina's tellende catalogus - in prachtige kleuren - ziet men op pagina 351 een kleurenfoto, het 'Totengewand mit Kopfstütze, sowie neun Körperverschlüssen' van Prins Liu Sheng. Het stamt uit de Han-periode, omstreeks 113 voor Chr. De lengte van de jade-lijkwade bedraagt 188 cm. Er zijn 2.498, meest rechthoekige jade-plaatjes van verschillende grootte toegepast, welke met circa 1.800 gram gouddraad aan elkaar genaaid zijn. Het graf van Prins Liu Sheng, met dat van Prins Qing von Zhongshan, werd in 1968 ontdekt in de provincie Hebei in de buurt van Mancheng.

Het doodskleed van Liu Wu blijkt dus - zij het van uitzonderlijke afmetingen en schoonheid - niet de enige jade-lijkwade te zijn die uit de Han-periode stamt.

    • A.N.J. Vriens