DE GROTE GEMAKSTRUC II

Zoals beloofd hierbij de grote gemakstruc voor het maken van piedeeg. Tevens wordt aangegeven hoe dit deeg het best kan worden uitgerold - want uitrollen is een kunst.

Voor circa 350 gram piedeeg:

Zeef 200 gram bloem boven een beslagkom en roer er een snufje zout en 2 eetlepels suiker door. Verdeel 100 gram zachte boter in vlokjes en prak ze met een klassieke langgetande vork door de bloem tot een kruimig mengsel is verkregen.

Sprenkel vervolgens beetje bij beetje 3-4 eetlepels koud water over het deegkruim en blijf het luchtigjes met de vork omscheppen tot het kruim samenhangend wordt en zich met de vingertoppen bijeen laat garen tot een zachte en soepele deegbal. (Beter nog is het deegkruim met een waterverstuiver te bevochtigen.) Teveel water geeft kleverig deeg, te weinig water gebrek aan samenhang. Leg een royaal stuk plastic folie op een glad werkvlak en strooi er een dunne laag bloem over. Leg de deegbal op het folie en plet het deeg met de vingertoppen tot een dikke schijf; draai de schijf om en veeg de overtollige bloem van het deeg af. Leg een met bloem ingewreven deegroller op het midden van de deegschijf en laat de deegroller, met bescheiden neerwaarste druk, naar buiten toe rollen. Laat de deegroller onder geen beding in een volgende beweging weer terugrollen over het deeg.

Draai het folie een kwartslag en laat de deegroller, weer vanuit het midden en met dezelfde druk op het deeg, naar buiten toe rollen. Ga zo door met naar buiten toe uitrollen waarbij het folie telkens een kwartslag in dezelfde richting wordt gedraaid. Zo ontstaat een gave, ronde, flinterdunne deeglap van circa 28 cm doorsnede. Leg de deegroller op de rand van de deeglap, til het folie aan die kant op en sla het terug over de deegroller. Trek daarbij het folie van het vrijgekomen deeg af.

Rol het deeg met behulp van de deegroller op waarbij telkens het folie van het vrijkomende deeg wordt afgetrokken. Kwast een taartvorm dun met gesmolten boter in en bestrooi hem van binnen helemaal met bloem; klop overtollige bloem uit de vorm. Wikkel het deeg van de roller af waarbij het tegelijkertijd over de vorm wordt gedrapeerd.

Druk het deeg met de rug van een wijsvinger luchtigjes vanaf de bodem van de vorm tegen de wand aan opdat geen lucht onder het deeg gevangen blijft. Haal de deegroller heen en weer over de rand van de vorm zodat overhangend deeg wordt afgesneden. Zet de beklede taartvorm minimaal 15 minuten of tot gebruik onderin in de ijskast zodat het deeg kan opstijven.

    • Florine Boucher