Arafat en Hamas worden het eens

GAZA, 29 JAN. De Palestijnse leider, Yasser Arafat, heeft het afgelopen weekeinde een akkoord gesloten met de moslim-fundamentalistische beweging Hamas. Deze mag een bureau openen in Gaza en een blad publiceren, in ruil voor de belofte “zich te onthouden van activiteit die het Palestijnse Gezag in verlegenheid kan brengen”, dat wil zeggen anti-Israelische aanslagen. Een gemeenschappelijk comité zal resterende meningsverschillen proberen op te lossen en gemeenteraadsverkiezingen in autonoom Palestijns gebied voorbereiden.

Eerdere onderhandelingen waren mislukt. Hamas is echter verzwakt door zijn boycot van de recente Palestijnse verkiezingen, die met overmacht door Arafat en de zijnen zijn gewonnen. Enkele Hamas-leiders hebben toegegeven dat de beweging haar strategie moet aanpassen aan de nieuwe realiteit in het gebied. (AFP)