VS naar WTO voor hormoonvlees

BRUSSEL, 27 JAN. De Verenigde Staten hebben de Europese Unie gisteren formeel laten weten een juridische procedure te beginnen bij de Wereldhandelsorganisatie WTO tegen de Europese boycot van hormonenvlees.

Dit heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Washington had eerder deze maand al laten doorschemeren naar de WTO te zullen gaan. De VS vinden dat de Europese Unie internationale handelsafspraken schendt door haar grenzen te sluiten voor vlees dat met behulp van groeihormonen is geproduceerd. In de VS is het gebruik van bepaalde natuurlijke groeihormonen in de veeteelt toegestaan. In de EU zijn groeibevorderaars verboden. Sinds 1989 is de import van hormonenvlees evenmin toegestaan. De boycot kost de Amerikaanse veehouders jaarlijks circa 100 miljoen dollar, zo heeft Washington becijferd. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van bepaalde natuurlijke groeihormonen geen bezwaar oplevert voor de consument. Volgens de VS heeft de EU derhalve niet het recht hormonenvlees te weren. Het is de eerste keer dat de VS en de EU een handelsgeschil uitvechten voor de WTO, die begin 1995 ging functioneren als opvolger van de Algemene Overeenkomst inzake Tarieven en Handel (GATT). Volgens de WTO-procedure moeten de twee partijen eerst door wederzijdse consultaties proberen tot elkaar te komen. Daarvoor staat een termijn van 60 dagen. Wordt geen overeenstemming bereikt, dan staat het de partijen vrij een WTO-panel om een uitspraak te vragen. De woordvoerder van de Europese Commissie zei gisteren te verwachten dat de EU en de VS geen akkoord zullen bereiken. (ANP)