Voorlopig akkoord Clinton en Congres

WASHINGTON, 27 JAN. Na het Congres heeft gisteravond ook president Clinton formeel zijn goedkeuring gegeven aan een wetsvoorstel dat het Amerikaanse overheidsapparaat ten minste tot 15 maart weer van geld voorziet. De president bevestigde daarmee de overeenstemming die hij en het Congres deze week bereikten om het niet voor de derde keer in drie maanden tot sluiting van overheidsdiensten te laten komen.

Nadat het Huis van Afgevaardigden het wetsvoorstel donderdag al met grote meerderheid had goedgekeurd (371 voor, 42 tegen), volgde gisteravond de Senaat (82 voor, 8 tegen). Op het nippertje haalde een voorstel om het zogeheten schuldenplafond te verhogen (de capaciteit van de schatkist om nieuwe leningen aan te gaan) het niet (45 senatoren stemden voor, 46 tegen). Volgens minister van financiën Rubin moet dat plafond voor 1 maart verhoogd zijn, willen de Verenigde Staten aan hun financiële verplichtingen kunnen blijven voldoen. De Republikeinen hebben, in de nieuwe geest van inschikkelijkheid die nu op Capitol Hill heerst, gezegd voor die tijd met een verhoging akkoord te zullen gaan.

De invloedrijke voorzitter van de begrotingscommissie in het Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Kasich, erkende gisteravond dat de Republikeinse strategie om de president onder druk te zetten heeft gefaald. De Republikeinen lieten het twee keer op een sluiting van het overheidsapparaat aankomen, omdat Clinton weigerde hun begrotingsvoorstel te accepteren. “We hadden de verkeerde strategie. We hebben het geprobeerd, maar het werkte niet”, aldus Kasich.

De president heeft nu een aantal relatief kleine bezuinigingen geaccepteerd op het gebied van huisvesting, onderwijs, milieu en ontwikkelingshulp. Maar de grote hervorming van de sociale zekerheid en de beperking van de groei van de uitgaven op dat terrein, waarover Clinton en de Republikeinen het niet eens konden worden, zijn uitgesteld tot na de verkiezingen in november.