Tribune

De afgelopen dagen zijn onder erbarmelijke weersomstandigheden wedstrijden in het betaald voetbal gespeeld. Zou het niet beter zijn wanneer de KNVB een langere winterstop inlast?

Foppe de Haan, trainer Heerenveen: “We hebben het over betaald voetbal, voetbal voor het publiek dus. Ik kan me niet voorstellen dat je dat publiek een lol doet door nu te laten spelen. De clubs zijn er uit financieel oogpunt ook niet bij gebaat. Wij hebben nog mazzel, door de vele seizoenkaarthouders zit het altijd lekker vol. Maar wie zo'n kaart niet heeft, zal zich wel twee keer bedenken voor hij met dit weer naar het stadion gaat. Verder lopen de spelers meer kans op blessures. Overmars, Dennis de Nooijer: dat zal deels met het veld te maken hebben gehad. De KNVB moet in september en oktober meer wedstrijden door de week programmeren, zodat het mogelijk is een winterstop in te voeren van eind december tot circa half februari.”

Will van Rhee, manager wedstrijd- en accommodatiezaken van de KNVB: “We hebben dit seizoen een winterstop gehad, alleen viel daar de winter niet in. Dan kun je de winterstop wel tot half februari verlengen, maar ook dat hoeft geen garantie te zijn. Ik herinner me dat de laatste Elfstedentocht eind februari werd verreden. Het is een lastig probleem, vooral omdat de velden doorgaans bespeelbaar zijn. De spelers kunnen zich ook kleden tegen kou en gladheid. Voor het publiek is het niet altijd aantrekkelijk om bij slecht weer naar het stadion te gaan, hoewel dat ook afhangt van het stadion. Bij PSV zit je verwarmd. Soms moet je wel een streep trekken, zoals nu bij Groningen-Heerenveen. Een extreme situatie, de gezondheid van spelers en publiek is in het geding. Dan is het niet verantwoord om te spelen. Maar in principe moet er gewoon gevoetbald worden. Het publiek en de clubs hebben er ook baat bij dat de competitie een zo ongestoord mogelijk verloop heeft. Door het overbeladen programma is er nauwelijks ruimte om wedstrijden uit te stellen. En, voetbal is nu eenmaal een wintersport.”

Jon Dahl Tomasson, Deense aanvaller van Heerenveen: “In Denemarken is voetbal een zomersport. Dat kan ook niet anders, omdat de weersomstandigheden het écht niet toelaten om 's winters te spelen. Ik begrijp wel dat ze hier doorspelen, het is maar een paar weken van het jaar slecht weer en het programma is overvol. Voor mij als speler is zo'n hard veld lastig, omdat de bal alle kanten opspringt. Maar daar heeft iedereen last van.”

Ron Platjee, terreinknecht van Ajax: “De grasmat in De Meer is voor het duel van dit weekend tegen Go Ahead redelijk bespeelbaar. Dat komt omdat het veld voor de vorstperiode mooi platgerold is. Tegen de gladheid moeten we hier en daar misschien nog wat zand strooien. Zelf ga ik altijd naar alle thuiswedstrijden van Ajax. Tegen Go Ahead zal het afzien zijn op de tribune, maar je moet wat voor je club over hebben.”

Cees Rein van den Hoogenband, ploegarts van PSV: “Belachelijk dat met dit weer op deze velden wordt gespeeld. Wie doe je er een plezier mee? De spelers klagen het minst over, maar daarvoor zijn het professionals. Zo'n glad en hard veld brengt echter extra risico's met zich mee. Spelers vallen eerder en door de harde ondergrond neemt de kans op bijvoorbeeld een breuk toe. Bij PSV heeft de medische staf het momenteel drukker dan normaal, veel jongens hebben pees- of spierletsel. Scheidsrechters moeten op een hard veld ook veel strakker fluiten.”

    • Paul de Lange