Technologie uitblinker op Damrak

AMSTERDAM, 27 JAN. Ondanks de opleving van de dollar heeft de Amsterdamse effectenbeurs de koersstijgingen van begin dit jaar niet voortgezet. De AEX-index van meest verhandelde fondsen sloot de week af op 506,46 punten, een verlies van bijna twee punten.

De zwakke obligatiemarkt had een negatieve invloed. De lange rente, het rendement op tienjarige staatsobligaties, steeg de afgelopen week van 5,8 tot ruim 5,9 procent.

De technologiefondsen boekten over het algemeen winst. In deze sector volgde het Damrak het positieve sentiment op Wall Street en de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. “Op de beursvloer leeft het gerucht dat eén of meer institutionele beleggers uit de Verenigde Staten grote orders plaatsen”, zegt analist A. Dibbets van MeesPierson.

Beleggers volgen de bewegingen van Amerikaanse institutionelen met argusogen, zeker in de technologie. De enorme verkopen in deze sector van het Amerikaanse Magellan-fonds (beheerd vermogen: 53 miljard dollar) worden algemeen gezien als eén van de belangrijke verklaringen voor de neerwaartse correctie van technologiefondsen in de afgelopen maanden.

Volgens analist E. de Graaf van ING Barings is de tijd dat de koersen van technologiefondsen op de aandelenmarkt allemaal tegelijk een zelfde richting kozen voorbij: “In de eerste negen maanden van vorig jaar is technologie als een blinde gekocht”, zegt hij. “De rest van dat jaar is er als een blinde verkocht. Nu hebben we te maken met een normale markt waarin het belang van stock picking toeneemt.”

Van de zoektocht naar kwalitatief hogwaardige aandelen profiteert ASM Lithography (ASML). De lieveling onder de technologiefondsen heeft dan ook een uitstekende week achter de rug. Het bedrijf fabriceert wafer steppers, apparaten waarmee chips worden gemaakt. “ASML staat aan de basis van de groei van de produktie van halfgeleiders”, zegt de Graaf. Hij heeft hooggespannen verwachtingen van de resultaten die het fonds op 9 februari publiceert.

Moederconcern Philips introduceerde ASML in maart vorig jaar op de Amsterdamse effectenbeurs en de Nasdaq. De introductiekoers op het Damrak was 35 gulden. In juli was de koers van het aandeel gestegen tot 91 gulden. Wegebbend vertrouwen in technologiefondsen drukte vervolgens ook de waarde van de ASML-aandelen: de notering viel terug tot 55,50 gulden eind 1995. Dit jaar is het fonds met een koerswinst van bijna 33 procent tot 73,60 gulden een uitzonderlijke stijger.

Met zijn wafer steppers maakt ASML, net als de Japanse concurrenten Nikon en Canon, een produkt waaraan schreeuwende behoefte bestaat bij de miljarden investerende makers van chips. Volgens De Graaf verkeert ASML, dat een marktaandeel heeft van 18 procent, ten opzichte van de Japanners in een gunstige positie. “De Japanse concurrentie is sterk op de thuismarkt gericht”, zegt hij. “De groei komt echter uit Zuid-Korea en Taiwan. ASML is uitstekend gepositioneerd om deze markten te bedienen.”

Evenals ASML profiteren Rood Testhouse en BE Semiconductor van de opleving in de chipsindustrie. Ook deze fondsen hebben een uitstekende week achter de rug. Rood Testhouse, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het testen van halfgeleiders, sloot de week een gulden hoger af op 12,40 gulden.

BE Semiconductor (Besi), dat in december vorig jaar voor 20,94 gulden op de Amsterdams beurs geïntroduceerd, maakte in de afgelopen week een sprong van 1,70 gulden naar 21 gulden.

Besi brengt een beschermend laagje aan op chips en houdt zich verder bezig met het vertinnen en buigen van de 'pootjes' van de halfgeleiders. De Graaf: “Besi heeft een minder unieke positie in de markt. Zij passen technologie toe, ASML werkt op de grenzen van het menselijk kunnen.”

Ook het aandeel Philips profiteerde van de positieve trend onder de fondsen die met de chips-industrie verbonden zijn. Het aandeel eindigde de week een rijksdaalder hoger op 67,30.

De tegenvallende resultaten bij dochter Grundig hadden geen merkbare negatieve invloed op de koersontwikkeling van de elektronicagigant. Analisten gaan ervan uit dat een bedrijf dat zijn winstverwachting kan handhaven ondanks tegenvallende prestaties bij een van haar dochters elders sterke prestaties moet leveren.

Evenals De Graaf is ook Dibbets van mening dat technologiefondsen en zelfs de aandelen van bedrijven in de sector chips niet over een kam geschoren kunnen worden: “Het aandeel Philips reageerde met een koerscorrectie op de tegenvallende jaarcijfers van computermaker Apple. Dat is onzin, omdat Philips halfgeleiders maakt voor telecommunicatie en consumentenelektronica en geen geheugenchips voor pc's.”

    • Michiel van Nieuwstadt