Stam ontvoert Franse toeristen in Jemen

PARIJS/ SANA'A, 27 JAN. In Jemen zijn donderdag 17 Franse toeristen ontvoerd door een lokale stam die de vrijlating van een van zijn leden wil afdwingen. Dat hebben de Jemenitische autoriteiten en het Franse ministerie van buitenlandse zaken gisteren bekendgemaakt.

De Jemenitische regering sprak in haar communiqué van “een bende saboteurs”; Parijs repte van “ongecontroleerde elementen” . De veiligheidsdiensten hebben “de noodzakelijke maatregelen genomen om de misdadigers te achtervolgen” en “de toeristen te bevrijden”, aldus Sana'a. De Fransen zouden in een goede gezondheid zijn.

De toeristen zijn ontvoerd in het gebied van Ma'rib, 180 kilometer ten oosten van de hoofdstad Sana'a. Volgens de gouverneur van Ma'rib, Abdel Wali al-Shamiri, gaat het om leden van de Al-Aslamstam. Leiders van de stam onderhandelen volgens hem met de ontvoerders om de vrijlating van de toeristen te bewerkstelligen. Tegelijkertijd bereiden de veiligheidsdiensten zich erop voor de ontvoerders te omsingelen. “De autoriteiten willen de daders een kans geven een vreedzame regeling te bereiken, voor zij geweld overwegen”, zei hij.

De ontvoerders eisen de vrijlating van een stamlid dat drie maanden geleden tot een gevangenisstraf is veroordeeld wegens de ontvoering van een Amerikaan met wie hij een financieel conflict had. De Amerikaan werd na een week weer vrijgelaten. Stammen die de een of andere grief tegen de regering dan wel een oliemaatschappij koesteren, gaan in Jemen vaker over tot ontvoering. In 1992 werden ongeveer 20 buitenlanders ontvoerd door verschillende stammen, die zonder uitzondering zwaar bewapend zijn. Eerder deze maand werden een Amerikaanse oliefunctionaris en drie collega's vier dagen vastgehouden. (AFP, Reuter)