Spanje domineert competitie om Tiger Awards

Films uit en over Spanje domineerden de competitie om de Tiger Awards op de derde dag van het Film Festival Rotterdam. In het Nighttowncomplex ging gisteravond de cyberfilm-manifestatie 'Exploding Cinema' van start.

Hi, are You Alone! wordt nog herhaald op wo 31 jan, vr 2 en za 3 febr. Nobody... is vanavond, zo, di, wo, vr, en za te zien.

ROTTERDAM, 27 JAN. Het woordje vooraf van festivaldirecteur Emile Fallaux was haast een bezwering: “Ik hoop dat u Memory of the Unknown zult ontvangen met de goodwill die de film nodig heeft.” En ook de gisteravond in theater Lumière aanwezige regisseuse, de Spaans-Nederlandse Nathalie Alonso Casale (26), leek niet al te zeker van haar eigen film: “Ik hoop dat u tot het eind toe blijft zitten.”

De 'wereldpremière' van Memory of the Unknown, de eerste lange speelfilm van Casale en een van de 15 kandidaten voor een Tiger Award, was inderdaad geen onverdeeld genoegen. Het is het gefilmde verslag van een busreis naar en door Spanje, zonder veel dialoog en met een flinke dosis surrealisme. Door middel van langdurige, statische opnamen introduceert Casale een tiental personages die liedjes zingen, gedichten declameren en met elkaar praten, zonder dat duidelijk wordt wat ze in die bus doen en waarom ze naar Spanje gaan. Spannend wordt het niet, en grappig - zoals het surrealisme van Casales grote voorbeeld Buñuel - evenmin. En hoewel sommige van de beelden ontegenzeggelijk poëtisch zijn, is Memory of the Unknown een typisch voorbeeld van een film die zó persoonlijk is dat niemand anders er meer wat aan heeft.

Spanje domineerde toevalligerwijs de competitie om de Tiger Awards. Twee Spaanse debuutfilms gingen in première, beide voor de gelegenheid Engels getiteld: Nobody Will Speak of Us When We Are Dead van Agustín Diaz Yanes, en Hi, Are You Alone? van Icíar Bollaín. De film van Yanes (een 35-jarige vertaler van Amerikaanse literatuur) is een thriller over een hoer die per ongeluk verzeild raakt in een grote drugszaak. De plot - vrouw wordt achternagezeten door huurmoordenaar maar is misdadigers te slim af - is misschien niet spectaculair, maar Yanes filmt strak en elegant en de hoofdrol wordt gespeeld door een woest mooie Victoria Abril, die haar personage behalve groezeligheid ook humor weet mee te geven.

Even goed gemaakt, maar volkomen anders van sfeer is Hi, Are You Alone?, de eerste regie van Icíar Bollaín (Madrid 1967), die bekend werd als het meisje uit Victor Erice's El Sur. Ze verfilmde een eigen scenario over een van huis weggelopen meisje dat samen met een vriendin een eigen bestaan probeert op te bouwen, eerst in Madrid daarna aan de kust. Niña is een sympathieke angry young woman, die zich aan niemand iets gelegen laat liggen, behalve aan een mysterieuze Rus die ze in de disco oppikt. Haar reizen en ruzies maken van Hi, Are You Alone? een hartverwarmende Spaanse Catcher in the Rye - de ideale remedie tegen de kou in de met stuifsneeuw bedekte Rotterdamse straten.

    • Pieter Steinz