Spanje arresteert drugshandelaar

MADRID, 27 JAN. De Spaanse politie heeft dinsdag de voormalige Heineken-ontvoerder Martin E. gearresteerd wegens een transport van 300 kilo hasj. Volgens verschillende bronnen is E. in het zuiden van Spanje gearresteerd. De smokkelaar werd vastgenomen nabij de Andalusische stad Baza, nadat het transport bij een wegcontrole was ontdekt.

Behalve E. werden tevens twee in Spanje woonachtige Nederlanders, Pieter van B. en Johan van W., gearresteerd. Het drietal reed bij aanhouding in een konvooi van drie terreinwagens. In een van de auto's werd de 300 kilo hasj aangetroffen. De gevangenisstraf voor het bezit van een dergelijke hoeveelheid kan in Spanje oplopen tot twaalf jaar.

Martin E. (32) is de halfbroer van Cor van H., de organisator van de ontvoering van biermagnaat Alfred Heineken in 1983. In 1984 werd hij voor zijn aandeel in de ontvoering veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar.

“Hij was altijd een betrouwbare, toffe jongen. Ik mocht hem graag.”, vertelt Cor van H. in het boek 'De ontvoering van Alfred Heineken' van de journalist Peter R. de Vries. “Ik noemde hem altijd rem of remmetje omdat hij soms nogal naïef kan doen en daardoor de vaart uit bepaalde zaken haalde”, aldus Van H.

Volgens doorgaans betrouwbare bron zit E. samen met de twee andere arrestanten vast in Baza. Naar alle waarschijnlijkheid zullen zij worden overgebracht naar Granada voor de gerechtelijke behandeling van hun zaak.

Spanje geldt als Europa's belangrijkste doorvoerhaven van cannabis-produkten uit Marokko. Vooral de zuidelijke stranden nabij de Straat van Gibraltar en de noordelijke kuststrook in Galicië worden daarbij gebruikt voor het aan land brengen van de smokkelwaar. Begin deze maand deed de Spaanse politie een recordvangst met de inbeslagname van ruim 37 ton hasj die werd aangetroffen in de kustvaarder Volga I in de Galicische havenplaats Marín. Hoewel zich onder de arrestanten tot dusver geen Nederlanders bevonden, werd een groot bedrag aan guldens bij de smokkelaars aangetroffen. De Spaanse politie houdt er dan ook rekening mee dat er mogelijke Nederlandse betrokkenheid bestaat bij dit hasj-transport.

    • Steven Adolf