Seles pakt de draad weer op in Melbourne

MELBOURNE, 27 JAN. Monica Seles heeft de draad die door een Duitse fan was doorgesneden weer opgepakt. Ze won vanmorgen in Melbourne de open Australische tenniskampioenschappen, zoals ze deed in 1991, 1992 en 1993. Het is haar negende grand-slamtitel. In een minder eenzijdige wedstrijd dan de score doet vermoeden, versloeg Seles in zeventig minuten de Duitse Anke Huber met 6-4 en 6-1.

“Het ergste van mijn afwezigheid”, vertelde Seles bij de prijsuitreiking, “was dat ik hier mijn titel niet kon verdedigen. Ik houd van dit stadion, ik houd van Melbourne. Deze tennisbaan en deze stad brengen het beste in mij boven.” Seles heeft in Melbourne 28 wedstrijden gewonnen en nog nooit verloren.

Seles, nu 22 jaar oud, werd op 30 april 1993 in Hamburg met een mes in haar rug gestoken door een fan van Steffi Graf. De wond was niet bijzonder diep, maar de schok was groot. Het duurde 28 maanden voordat Seles weer in het openbaar durfde te tennissen. Dat het verwerkingsproces nog niet is voltooid, werd duidelijk op de persconferentie. Op de vraag of ze in de toekomst ooit nog in Duitsland zou willen spelen, barstte Seles in tranen uit. “Wat er toen ook gebeurd is, het was niet eerlijk”, zei ze. Ze trok de klep van haar pet over haar ogen en vroeg de fotografen of ze geen foto's wilden maken.

Sinds haar terugkeer in augustus 1995 speelde Seles vier toernooien. Ze won in Canada, maar verloor de finale van de US Open van Steffi Graf. Ze won twee weken geleden in Sydney, en vandaag de Open Australian. Seles had graag tegen Graf - die thuis zit na een voetoperatie - gespeeld, maar vond haar zege niet minder waard door de afwezigheid van haar grootste rivale. “Steffi heeft heel wat grand-slams kunnen spelen nadat ik was neergestoken, dus ik heb nog wat in te halen.”

De 21-jarige Huber, die haar eerste grand-slamfinale speelde, was vanmorgen de eerste set niet de mindere van Seles. Ze sloeg net zo hard, ze kreunde mogelijk nog harder. Huber kwam zelfs snel een break voor - na twee dubbele fouten van Seles - en kreeg in een game die twaalf minuten duurde zes keer de kans een 4-2 voorsprong te nemen. Bij 5-4 voor Seles, op het tweede setpunt, sloeg Huber een bal op de netrand die terugstuiterde.

Nadat Huber de eerste set had verloren, slaagde ze er niet meer in nog weerstand te bieden. Haar lichaamstaal sprak boekdelen. Seles bleef in voor- en tegenspoed net zo fel en fanatiek dribbelen als altijd, maar Huber verslapte na het setverlies. Haar schouders zakten omlaag, ze smeet met haar racket, ze zocht voortdurend met haar ogen naar haar coach op de tribune. En ze stond in tien minuten met 3-0 achter.

Ondanks de uitslag van de finale van vanochtend blijft Seles de eerste plaats op de ranglijst delen met Steffi Graf. Het duo is co-nummer-één, Conchita Martinez is nummer twee, Arantxa Sanchez-Vicario staat derde (en Brenda Schultz is geklommen tot de elfde plaats). De co-ranking is een compromis van de WTA en de topspeelsters. Die hebben, zo vertelde Brenda Schultz onlangs, daar vorig jaar juli tijdens Wimbledon over vergaderd. Seles had geen ranking meer, een gemiddelde van veertien toernooi-resultaten van de afgelopen twaalf maanden. Het voorstel, van de manager van Seles, was om Seles zestien maanden lang co-nummer-één te maken.

Dat is te lang, vonden Graf en Sanchez-Vicario. Toen duidelijk werd dat het eigenlijk al beslist was, werd Graf boos. Waarom zitten we hier dan, riep Graf. Waarop de manager van Seles zei: “Ach, Seles komt ook wel terug zonder dat ze nummer één mag zijn”. Waarom doet ze dat dan niet, wilde Graf weten. “Dit voorstel moet worden aangenomen, anders komt Seles niet terug”, krabbelde de manager van Seles terug. Nou, dan komt ze maar niet terug, vond Graf, die woedend de vergadering verliet.

Uiteindelijk stemde iedereen er mee in dat Seles dezelfde positie op de ranglijst kreeg als ze had voor de aanslag in Duitsland. Zes toernooien lang is ze gedeeld eerste. Daarna tellen haar resultaten. Voor de overige speelsters telt het gemiddelde over veertien toernooien, Seles mag het gemiddelde nemen over het aantal toernooien die ze heeft gespeeld. Ze krijgt anderhalf jaar lang dezelfde ranking als degene met het puntengemiddelde direct onder haar.

    • Remmelt Otten