Publiek overschat Oekraïens brein Ivantsjoek

WIJK AAN ZEE, 27 JAN. Het kan nog spannend worden in het Hoogovenstoernooi. Na de elfde ronde van gisteren staat Anand nog maar een half punt achter op Ivantsjoek. In de laatste twee ronden, vandaag en morgen, moet Ivantsjoek nog tegen Leko en Topalov, Anand tegen Topalov en Tiviakov. Mensen waar zeer moeilijk tegen gewonnen wordt.

Ivantsjoek heeft grote indruk gemaakt, en toen in zijn partij tegen Van Wely na twintig zetten een vlijmscherpe stelling op het bord stond, werden de begrafenis-toespraken voor Van Wely al voorbereid. Niet dat iemand zag hoe Ivantsjoek winnen moest. Het was louter uit ontzag voor het grote Oekraïense brein dat de afgelopen weken zo geschitterd heeft. Het ging anders. Van Wely hield stand onder de witte aanval en zijn eigen activiteiten waren zo dreigend dat Ivantsjoek, met nog minder dan een minuut bedenktijd voor tien zetten, remise aanbood. Van Wely weigerde. Toen liet Ivantsjoek zien dat hij niet alleen diepzinnig, maar ook snel kan denken. Een zet voor de tijdcontrole bood Van Wely zelf remise aan, met de doorborende blik van een hypnotiseur, in een slechtere stelling en met minder seconden bedenktijd dan zijn tegenstander, een van de sterkste spelers ter wereld. Jeugdige onbevangenheid. Ivantsjoek weigerde natuurlijk. Toen de tijdnoodfase voorbij was stond hij beter, maar niet genoeg. Van Wely maakte in de tweede zitting remise. Een hoogstaand gevecht.

Anand won van Leko en dat werd algemeen toegejuicht. Het publiek ergert zich aan de saaie stijl van Leko, die tot de ene remise na de andere leidt. Het is natuurlijk knap dat een jongen van zestien jaar in dit gezelschap goed mee kan komen, maar van de jeugd wordt nu eenmaal glorieuze zelfverbranding verlangd, geen zuinige boekhoudkunde. Leko verloor van Anand omdat hij niet winnen wilde. Anand deed een paar dubieuze dingen, Leko kon en moest er scherp op reageren, maar iedere keer ging hij de uitdaging uit de weg. Strijdend voor de winst had hij minstens remise gehaald, maar doordat remise zijn hoogste ambitie was kwam hij steeds meer in het nadeel. Toen Anand eenmaal het heft in handen had genomen, schoof hij het efficiënt uit.

Piket won van Sokolov, vriend en dorpsgenoot. Eerst een kwaliteitsoffer van Sokolov, toen een stukoffer van Piket dat in een paar zetten had moeten winnen, tenslotte na een paar onnauwkeurigheden van Piket een tijdnoodfase waarin Piket gewonnen stond, maar hij nauwelijks nog tijd had om zijn zetten uit te voeren, laat staan om er over na te denken. Op de een of andere manier wist hij zijn stukken toch nog naar de juiste velden te brengen.

Timman verloor weer. Een halsbrekende, ver voorbereide openingsvariant. Een koningsmars langs alle hoeken van het bord. Spelen met vuur was het en het leek even of Sjirov hem in een matnet kon vangen. Maar alles kwam op zijn pootjes terecht, de remise was binnen handbereik. Toen maakte Timman een paar fouten achter elkaar. Vreemd. De echte Timman was juist altijd zo nauwkeurig in technische eindspelen.

Drejev, over wie het primitieve volksgeloof zegt dat hij een saaie speler is, won heel mooi met een torenoffer van Gelfand en hoe verschrikkelijk Hübner door Adams werd opgeknapt, dat ziet u hieronder.

Wit Adams-Zwart Hübner

1. e2-e4 c7-c5 2. c2-c3 d7-d5 3. e4xd5 Dd8xd5 4. d2-d4 Pg8-f6 5. Pg1-f3 Lc8-g4 6. Pb1-d2 Pb8-c6 7. Lf1-c4 Lg4xf3 8. g2xf3 Dd5-g5 In Svesnikov-Makarov, Novgorod 1995, volgde 8...Dd6 en drie zetten later werd remise gegeven, waarschijnlijk op grond van Makarovs machtige positie als voorzitter van de Russische schaakbond. Afgezien daarvan, 8...Dd6 lijkt beter dan Hübners zet, die zijn dame op dwaalwegen brengt. 9. Pd2-e4 Dg5-f5 10. Dd1-e2 e7-e6 11. Pe4-g3 Df5-h3 12. d4-d5 Al de beslissende klap. 12...Pc6-d8 13. Lc4-b5+ Pf6-d7 14. Lc1-f4 a7-a6 15. Lb5xd7+ Ke8xd7 16. 0-0-0 Kd7-e8 17. Th1-e1 Lf8-e7 18. d5-d6 Le7-f6 19. d6-d7+ Ke8-f8 20. Td1-d5 Vreselijk hoe zwart er bij staat. Wit dreigt 21. Th5. 20...g7-g6 21. Lf4-d6+ Kf8-g8 22. Pg3-h5 Lf6-g7 23. Td5xc5 Pb8-c6 24. Tc4xc5 b7xc6 25. De2xa6 Lg7-h6+ 26. f3-f4 Ta8-d8 27. Da6-c8 Dh3-h4 28. Ld6-c7 Td8-f8 29. d7-d8D Dh4xh5 30. Dd8xf8+ Lh6xf8 31. Lc7-d6 Zwart gaf op.

    • Hans Ree