'President Egypte beschermt intellectuelen'

KAIRO, 27 JAN. De Egyptische president, Mubarak, heeft het parlement een wetsvoorstel voorgelegd dat erop is gericht moslim-fundamentalistische advocaten te verhinderen naar de rechter te lopen om de echtscheiding af te dwingen van intellectuelen die van geloofsafval worden beschuldigd. Dat meldt de officiële krant Al-Ahram vandaag. Fundamentalistische advocaten hebben afgelopen juni een rechter ertoe bewogen de echtscheiding te bevelen van professor Nasr Hamed Abu Zeid, die van geloofsafval wordt beschuldigd. Abu Zeid is inmiddels naar Nederland uitgeweken. De man achter deze actie, sjeik Yussef al-Badri, heeft onlangs aangekondigd een soortgelijk proces te beginnen tegen Nobelprijswinnaar Naguib Mahfouz. Diens roman 'De kinderen van onze wijk' wordt door fundamentalisten als godslasterlijk beschouwd. (AFP)