Partijen Bosnië gaan elkaar inspecteren

BONN/ WENEN, 27 JAN. De verschillende partijen in Bosnië hebben gisteren ingestemd met een serie vertrouwenwekkende maatregelen die een weer-oplaaien van de oorlog moeten verhinderen.

Tegelijk besloot Duitsland, tegen de zin van de internationale vuchtelingenorganisatie UNHCR, 1 juli te beginnen met het terugsturen van zijn 320.000 Bosnische vluchtelingen.

Na drie weken onderhandelen in Wenen tekenden Bosnische Serviërs, Kroaten en moslims gisteren, net binnen de in het akkoord van Dayton gestelde tijdslimiet, een overeenkomst die onder andere alle militaire manoeuvres in de komende twee jaar verbiedt en inspectie van wapenopslagplaatsen en -fabrieken en troepen verordonneert. De inspecties moeten 1 maart beginnen, en de eerste fase moet na vier maanden zijn afgerond.

De Bosnische partijen beloofden tevens al hun resterende krijgsgevangenen vrij te laten. Geen van drieën liet zijn krijgsgevangenen vrij voor de in 'Dayton' gestelde tijdslimiet van 19 januari. Maar zowel een hoge Servische vertegenwoordiger als een woordvoerder van de moslim-Kroatische federatie kondigde gisteren hun vrijlating aan, “hopelijk binnen de komende twee dagen”.

Duitsland besloot gisteren op 1 juli te beginnen met het terugsturen van Bosnische vluchtelingen. Een eerste golf van 200.000 moet midden 1997 in Bosnië terug zijn, aldus minister van binnenlandse zaken Manfred Kanther. Hij zei dat na een bijeenkomst met zijn collega's uit de 16 deelstaten. Het UNHCR had aangevoerd dat het te vroeg was nu al een datum vast te stellen voor het vertrek van de vluchtelingen. De ministers van binnenlandse zaken en justitie van de landen van de Europese Unie komen dit weekeinde in Rome bijeen om over de kwestie van de Bosnische vluchtelingen te praten. (Reuter, AFP)