Paard en wagen

Van Gend & Loos heeft in Den Haag paard en wagen weer van stal gehaald. Nu de toegang tot de binnenstad steeds lastiger wordt, de voetgangersgebieden worden uitgebreid en winkelstraten nauwelijks meer toegankelijk zijn voor leveranciers met vrachtauto's, biedt een ouderwetse kar met paardekracht uitkomst. De kar van Van Gend & Loos is aangepast aan het straatmeubilair en dankzij de twee hoge wielen kan de koetsier moeiteloos de paaltjes nemen die winkelstraten onneembaar maken voor vierwielers.

In deze winterse dagen biedt het span de aanblik van een plaatje van Anton Pieck. Maar het is niet uit nostalgie dat Van Gend & Loos weer met paard en wagen werkt. Eerder is sprake van een wet van de versnellende achteruitgang. Een ouderwetse manier van vervoer is in de moderne binnenstad snel, efficiënt en wendbaar.

De terugkeer van paard en wagen in het stadsbeeld is ook in andere opzichten aan te bevelen. Het gebruik van spankarren mag dan een snellere aflevering in voetgangersgebieden mogelijk maken, het vertraagt het tempo van het transport en het zorgt voor een menselijke maat van bedrijvigheid. Zonder dat van gesubsidieerde 'kunstbanen' sprake is, leidt het tot het herstel van weggesaneerde werkgelegenheid. Zo kan de benutting van een al bijna vergeten manier van vervoer een ruimere maatschappelijke betekenis krijgen. Kar en paard dus als vooruitgang.

    • Roel C. Janssen