Kunstenaars vrezen opheffing opleidingen

DEN HAAG, 27 JAN. Het is onmogelijk om de capaciteit van het kunstonderwijs af te stemmen op de arbeidsmarkt, vindt de Federatie van Kunstenaarsverenigingen en Ontwerpersverenigingen. Daarvoor ontbreken betrouwbare gegevens.

Dit schrijft de Federatie in een brief aan de Tweede Kamer, die maandag het Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan (HOOP) bespreekt. Daarin komt de kwestie aan de orde.

De capaciteit van de kunstopleidingen is al verkleind. In het HOOP kondigt Nuis een “verdere, aanzienlijke capaciteitsreductie” aan. Veel betrokkenen hebben hier op aangedrongen, aldus Nuis. De behoefte van de arbeidsmarkt aan kunstenaars is bij de reductie een belangrijk criterium. Volgens de Kunstenaarsverenigingen bestaat er echter geen goed beeld van de arbeidsmarkt voor kunstenaars.

Voorts willen de verenigingen dat de Kamer een rem zet op de vervangende opleidingen buiten het reguliere kunstonderwijs. Er komen steeds meer van dit soort opleidingen. Volgens de verenigingen maakt dat elke capaciteitsreductie in het “echte” kunstonderwijs echter tot een “farce”. Zij vinden een eventuele reductie op zichzelf overigens wel bespreekbaar. (ANP)