India; De duistere zijde van een welvarende wijk in Delhi

NEW DELHI, 27 JAN. In de ogen van veel Delhi-wallahs, zoals de inwoners van de Indiase hoofdstad vaak worden genoemd, geldt Vasant Kunj in het uiterste zuiden van de stad als een benijdenswaardige wijk. De flats in de weinig gepolijste betonnen gebouwen zijn er ruim en nog te bekostigen voor mensen met een middenklasse-salaris. Verder, en dat is ook mooi meegenomen in het status-bewuste India, wonen er mensen met goede banen van degelijke komaf. Wie In Vasant Kunj woont, kan gezien worden.

De wijk belichaamt de opkomst van de Indiase middenklasse, die de kansen die de economische liberalisering van de afgelopen jaren bood met beide handen heeft aangegrepen. Binnen enkele jaren is ze uitgegroeid van een stoffige bouwput tot een welvarende wijk. Elke week staan de parkeerplaatsen voller met Maruti's, de Indiase versie van de Suzuki. Elke week schallen er meer nieuwe stereo-installaties over de binnenplaatsen en openen nieuwe boetiekjes en eettentjes hun deuren.

In New Delhi met zijn snel groeiende bevolking van ruim tien miljoen zielen en een steeds nijpender huisvestingsprobleem was een woning in Vasant Kunj dan ook tot voor kort voor veel hard werkende burgers het hoogst denkbare in dit leven. De afgelopen maanden is echter gebleken dat de razendsnelle groei haar duistere zijde heeft.

Ruw werd de idylle verstoord door een angstaanjagende reeks moorden, waarbij zeker een dozijn mensen het leven heeft gelaten. Vorige week werd een nieuw dieptepunt bereikt, toen een gezin met twee kinderen en hun bediende op bloedige wijze met bijlen in hun woning werden afgemaakt. Alle waardevolle voorwerpen waren uit de woning ontvreemd.

Hoofdverdachte van dit laatste misdrijf was een tweede jonge bediende uit Nepal, die plotseling spoorloos was verdwenen. Het was niet de eerste keer dat het huispersoneel zich op zo'n brute wijze tegen zijn broodheer keerde en zo werden de keurige burgers van Vasant Kunj er zich plotseling op onaangename wijze van bewust dat ze kampten met een acuut bedienden-probleem.

Hoewel de bewoners naar Westerse maatstaven zeer bescheiden leven, hebben velen toch een of meer bedienden in dienst. Daar kijkt niemand in India van op. Iedereen die zichzelf serieus neemt, heeft bedienden in dienst. Door het kolossale aanbod van ongeschoolde arbeiders kost dat hooguit enkele tientjes in de maand. Het is geen uitzondering dat de eigenaar van een piepkleine Maruti-auto zich toch door een privé-chauffeur laat rijden.

Elders kan men zich veroorloven om met grote zorgvuldigheid zijn bedienden uit te kiezen. Zo niet in het gehaaste Vasant Kunj met zijn kersverse heterogene bevolking. Daar nam en neemt men in dienst wie zich maar aanbood, zonder goed de antecedenten van hun werknemers na te gaan.

Onder de ogen van de bedienden en talrijke arme klusjesmannen met hun minuscule salarisjes kwam Vasant Kunj alras tot bloei. De nieuwe welvaart bleef niet onopgemerkt in criminele milieus en zo zochten, zo neemt de politie aan, misdadigers contact met de bedienden. In ruil voor een deel van de opbrengst moesten die de inbrekers binnenlaten in de woning waar ze werkten. Een prettige bijkomstigheid voor de misdadigers is dat Vasant Kunj aan de uiterste rand van New Delhi ligt en vooral in het donker heel makkelijk valt te ontvluchten.

Zoals zo vaak krijgt vooral een minderheid de schuld, in dit geval die van het Nepalese huispersoneel. Aangezien de Nepalezen uit een land komen dat nog armer is dan India, zijn ze bereid voor nog minder geld te werken dan de meeste Indiërs. Door ongelooflijk zuinig te leven slagen ze er desondanks nog in van tijd tot tijd enkele rupees naar hun dorpen in Nepal te sturen. Nu er echter enkele Nepalezen betrokken zijn geweest bij misdrijven, gaan er hier en daar al stemmen op de Nepalezen het land uit te zetten.

Er zijn echter ook mensen in de wijk die de hand in eigen boezem steken en ervoor pleiten een grotere gemeenschapszin te kweken in een buurt, waar de mensen tot dusverre hoofdzakelijk het geluk van zichzelf en hun familie hebben nagestreefd zonder zich te bekommeren om het lot van de buren. Anderen bepleiten voortaan zorgvuldiger te zijn bij het aanstellen van bedienden.

Intussen is de druk op de Nepalezen deze week iets verminderd, uitgerekend door een nieuwe moord. Een 24-jarige studente werd gewurgd in de flat van haar ouders aangetroffen. De dader bleek al spoedig de zoon van niemand minder dan een hoge politie-beambte uit New Delhi te zijn.

    • Floris van Straaten