Hillary Clinton vier uur gehoord door 'grand jury'

WASHINGTON, 27 JAN. Vier uur lang is Hillary Rodham Clinton gisteren in Washington onder ede gehoord door de grand jury die onderzoek doet in de Whitewater-affaire. Na afloop zei ze dat de meeste vragen gingen over de lang gezochte honorariumlijsten die op mysterieuze wijze zijn opgedoken in het privé-gedeelte van het Witte Huis. Ze zei dat ze de grand jury heeft verteld dat ze geen idee heeft hoe de lijsten daar zijn terechtgekomen.

Het was voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis dat een presidentsvrouw gedagvaard was om te verschijnen voor een grand jury. Zo'n jury moet nagaan of er voldoende bewijsmateriaal is om een strafzaak in te stellen. Mevrouw Clinton was door de speciale aanklager inzake Whitewater, Kenneth Starr, gedagvaard als getuige, niet als potentiële verdachte. De zitting had plaats achter gesloten deuren.

Op de trappen van het gerechtsgebouw betoogden zowel aanhangers als tegenstander van Hillary Clinton. Tientallen fotografen en televisieploegen legden vast hoe ze het gebouw ogenschijnlijk welgemoed betrad en ruim vier uur later weer verliet. De first lady heeft ervan afgezien om de pers te ontlopen en via de parkeergarage en buiten de blik van de camera's het gebouw binnen te gaan. Ze wilde vooral niet de indruk wekken dat ze iets te verbergen heeft.

Starr onderzoekt de zakelijke betrokkenheid van Clinton en zijn vrouw in de jaren tachtig bij een mislukt landontwikkelingsproject, Whitewater geheten, in de staat Arkansas. Hun partner in dat project was de eigenaar van een corrupte spaarbank, waarvoor Hillary Clinton als advocaat werk heeft gedaan.

Verschillende instanties die onderzoek doen naar de Whitewater-affaire verzochten het Witte Huis twee jaar geleden om de honorariumlijsten vrij te geven waarop is aangegeven hoeveel uur mevrouw Clinton precies voor de bank heeft gewerkt. Het Witte Huis zei dat de papieren onvindbaar waren. Maar in augustus trof een medewerkster ze aan in het woongedeelte van het Witte Huis, echter aanvankelijk zonder te beseffen om wat voor lijsten het ging. Daar zou ze pas begin deze maand achter zijn gekomen, waarop de papieren meteen zijn vrijgegeven.

    • Juurd Eijsvoogel