Han van Zomeren

In de publikatie 'Wees sterk' door Frans van Lier (NRC HANDELSBLAD, 23 januari) wordt de suggestie gewekt dat ik met Han van Zomeren de cel zou hebben gedeeld na zijn arrestatie en voor zijn executie. Dit was niet het geval.

Han en ik waren nauw bevriend. Ik leerde hem kennen via mijn communistische moeder Elise Menagé Challa, die voor hem ook De Falla speelde. Han heeft mij in zijn drukkerij het gebruik van de zethaak, het begrip 'pastei' en het distribueren bijgebracht. Want na het drukken van de pamfletten moest het loodzetsel als bewijsstuk zo snel mogelijk weg.

Ik dank NRC HANDELSBLAD dat over twee kolommen aan deze belangrijke man de aandacht wordt besteed die hij al vijftig jaar heeft verdiend. Er zijn mensen in dit land die door hun innerlijke beschaving en daarmee principieel antifascistische gedrag tekort zijn gedaan. Een Han van Zomeren.

    • Louis van Gasteren Amsterdam