HACHEE MET KASTANJES

Gisteren deed ik het weer: urenlang lezen op mijn eigen bank terwijl het huis zich vulde met heerlijke geuren. Geen schuldgevoel, want ik kook. Dat is het voordeel van stoofpotten.

Voor vier personen:

750 gram magere runderlappen

2 uien

25 gram boter

1 pilsje

2 laurierbladeren

2 kruidnagels

2 plakjes ontbijtkoek of kruidkoek

zout, peper

1 eetlepel mosterd

100 gram gekookte gepelde kastanjes (vers of uit pak of blik)

(maïzena)

Snijd het vlees in dobbelstenen, pel en snipper de ui. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Schep de stukjes ui door het vlees en bak ze twee minuten mee. Blus met het pilsje en voeg de specerijen, kruidkoek in brokjes, zout, peper en mosterd toe (in plaats van de koek kan een bruine boterham zonder korst gebruikt worden). Laat het vlees op een laag vuur en met een deksel op de pan 3-4 uur zachtjes stoven. Breng het gerecht met zout en peper op smaak en verwarm de kastanjes even mee. De koek zorgt voor binding van de saus, maar desgewenst kunt u hem, met in water opgeloste maïzena, iets bijbinden. Geef hier bijvoorbeeld rode kool bij, gestoofd met een scheutje rode wijn of cassis en kruimig gekookte aardappelen.

    • Annelène van Eijndhoven