Elf wint aardgas in nieuw veld Noordzee

ROTTERDAM, 26 JAN. Elf Petroland BV, de Nederlandse dochteronderneming van het Franse petrochemische concern Elf Aquitaine is begonnen met de winning van gas in een nieuwe boorput in de blokken J3 en J6 van het continentale plat. Dat heeft de hoofdvestiging van Elf in Parijs bekend gemaakt. De blokken grenzen aan het Britse deel van het plat. Het ministerie van economische zaken verleende afgelopen december de vergunning.

Volgens het contract dat met de Nederlandse overheid is gesloten mag Elf Petroland dagelijks 1,3 miljoen kubieke meter gas winnen. Elf zorgt voor de feitelijke winning van het gas, maar neemt voor slechts dertig procent deel in de exploitatie. De Nederlandse Aardolie Maatschappij BV zit voor twintig procent in het project, Energie Beheer Nederland BV voor vijftig procent. Volgens een woordvoerder van Elf Petroland is er geen sprake van een buitengewoon groot gasveld, maar is de bel goed rendabel te exploiteren. Bij de winning wordt gebruik gemaakt van het dichtst bijzijnde platform, dat eigendom is van Lasmo Nederland BV.

Vorig jaar zijn op het Nederlandse deel van de Noordzee slechts negen exploratieboringen naar gas- en olievoorkomens verricht. De 'bijzonder geringe activiteit op de Noordzee is kenmerkend voor de structurele crisis waarin de gaswinningsactiviteiten op het Nederlandse continentaal plat in de afgelopen jaren terecht zijn gekomen', aldus begin dit jaar Nogepa, de organisatie van olie en gasbedrijven die in Nederland actief zijn met de exploratie en produktie van gas en olie. De crisis staat los van de recente gegevens over grotere gasreserves die nog in de grond zitten. Het aantal exploratieboringen in 1995 was nog lager dan in 1994, toen al sprake was van een historisch dieptepunt van de exploratie-activiteiten op de Noordzee.

Het aantal exploratieboringen is indicatief voor de geringe belangstelling van gaswinningsbedrijven voor het Nederlandse mijnbouwklimaat. Niet elke exploratieboring leidt tot een technisch winbare gas- of olievondst, en van de technisch winbare reserves is slechts een gering deel ook economisch te produceren.