Opinie

    • Youp van ’t Hek

Alias

Waarom word je crimineel? Om geld te verdienen. Geld is vrijheid, vrouwen, oesters, Yab-Yum, reizen, champagne, chique hotels, palmen, oceanen en Porsches. Daarom word je crimineel. Tenminste dat heb ik altijd gedacht.

Dus als ik weer eens een berichtje over Johan V. las, dacht ik: de politie moet naar Aruba, Curaçao of een ander warm oord en daar alle strandbarretjes af. Zien ze een man met een Pamela Anderson-type aan een felblauwe cocktail zitten lurken, dan kan je er zeker van zijn dat het een topcrimineel is en kunnen ze hem zo inrekenen. Je vervoert geen tonnen coke om van je geld de Baptistenkerk in Boston te steunen of om een pater met een zwerfjongerenproject in een sloppenwijk van Rio te helpen. Nee, je vervoert coke om ordinaire dingen te kunnen doen. Daar ben je dan ook wel aan toe. Als je tijdens zo'n zenuwslopend transport al die spanning van de onderwereld hebt doorstaan, de kogels om je vogelvrije vest hebt horen fluiten, met de meest louche types in de onguurste barretjes hebt moeten onderhandelen, dan heb je wel recht op een tropische verrassing aan een of ander hagelwit strandje.

Adje K. was bij Octopus hoofd binnendienst, manusje van alles en nog wat, duvelstoejager, rechterhand van de baas. Ieder bedrijf heeft er zo een. Vraag dat maar aan Adje of Adje weet dat wel. K. verzorgde het laden en lossen van de tienduizenden kilo's, regelde duikapparatuur, rubberboten, hijskranen, cokesnijmachines, waterdichte vaten en uiteraard paraffine. Want als je onderzeese magazijnen bij de Azoren en Portugal hebt, dan moet je de vaten sealen. Anders krijg je zoute hasj. Zo simpel is dat.

En nu heeft Adje K. een monstercontract met justitie gesloten. Het gaat erom dat Johan V., alias 'de Hakkelaar', alias 'de Stotteraar', alias 'de Zigeuner' voor lange tijd achter slot en grendel gaat en Adje K. moet tegen Johan V. getuigen. Ik vind 'alias' zo'n lekker woord. Telegraafproza. Jongensboekentaal.

V. is wat je noemt een topcrimineel, hij deinst niet terug voor liquidaties, is goed voor honderden miljoenen, zou in zijn eentje Fokker kunnen redden, heeft ergens in een la nog een stapeltje naaktfoto's van Valente liggen en is de eerste uit het circuit die niet genoeg heeft aan 1 Moszkowicz. Hij heeft er twee. En de vader èn de zoon. Johan is de absolute godfather van Nederland, een super-Dalton, heeft een paar mollen bij justitie rondlopen en het gerucht gaat dat hij van alle deuren in alle Europese gevangenissen een sleutel heeft. Afgelopen zondagavond kreeg de cipier in Vught de cel van Johan niet meteen open en toen stotterde de Hakkelaar: “Probeert u deze eens,” En inderdaad: de sleutel paste. Heerlijk nieuws. Ik slurp het ongegeneerd uit alle kranten.

En nu is hij verlinkt door Adje. De eerste vraag die ze aan K. hebben gesteld was natuurlijk: “Waar is ie?”

Vrakking stond al met de hoorn in zijn hand om een reisburo te bellen om met de hele afdeling een op-kosten-van-de-zaak-tripje naar Barbados te boeken. En toen kwam het verpletterende antwoord: “Op zondagavond kijkt hij altijd Studio Sport bij zijn schoonmoeder en daar eet hij meestal wat de stamppot schaft.”

De verbijstering op het politieburo moet onthutsend zijn geweest. Neerlands meest gezochte crimineel, de man die zich tranen heeft gelachen om de misleiding van Van Traa, die Sorgdragertje bijna tot zelfmoord heeft gedreven, die alles, maar dan ook alles kan kopen wat-ie-wil, die man zit op zondagavond niet in een casino, niet in New York, niet in St. Tropez, niet in Bangkok, niet in Tour d'Argent in Parijs, nee.....die man zit op zondagavond, net als de rest van Nederland, bij zijn schoonmoeder aan de boerenkool en kijkt naar Sparta-Ajax. Ik ben sprakeloos.

    • Youp van ’t Hek