Verkeer heeft veel hinder van kou

ROTTERDAM, 26 JAN. Het Nederlandse verkeer ondervindt veel hinder van de kou. De verkeerspolitie in Driebergen waarschuwt voor plaatselijke gladheid door lichte sneeuwval in het hele land, behalve in de provincie Noord-Brabant. Gisteren en vanmorgen was het zeer druk bij de ANWB-Wegenwacht. Het aantal pechgevallen lag 50 procent hoger dan op een normale winterdag. In sommige regio's, zoals Badhoevedorp en Assen, verdubbelde het aantal meldingen van gestrande automobilisten.

“Het is een gekkenhuis. Voor ons is het alle hens aan dek”, aldus een woordvoerder van de ANWB. Ondanks 30 mensen extra personeel liepen de wachttijden (gewoonlijk een half uur) soms op tot twee of drie uur. Problemen op snelwegen kregen voorrang. De meeste pechgevallen onstonden door kapotgevroren brandstoffilters, defecte remmen, te weinig anti-vries in koelsystemen of slechte accu's. Automobilisten wordt geadviseerd warme kleren mee te nemen voor lange wachttijden. Ook een extra controle in de garage op vitale onderdelen is raadzaam.

De Gasunie in Groningen, die bijna het hele land van gas voorziet, heeft een record geconstateerd in het gasverbruik in Nederland. Tussen donderdag- en vrijdagochtend werd 530 miljoen kubieke meter gas afgenomen. Dat is één miljoen kubieke meter meer dan het oude record, dat stamt van 14 januari 1987. Het nieuwe record wordt toegeschreven aan de koude wind, die de warmte rond huizen wegblaast. De afgelopen tien dagen waren daardoor de inkomsten van de Gasunie ruim een miljard gulden gulden.

Het scheepvaartverkeer wordt op veel Nederlandse binnenwateren gehinderd door ijsvorming. Op het IJsselmeer en de randmeren mag sinds woensdag alleen in konvooi worden gevaren, voorafgegaan door twee ijsbrekers. De oostenwind veroorzaakt grote 'ijsruggen' aan de West-oevers van het IJsselmeer. Verwacht wordt dat het vaarverbod door de aanhoudende vorst lang zal gelden. Op de Overijsselse wateren is wegens ijsvorming sinds donderdagochtend een vaarverbod ingesteld door de provincie.

In bijna alle grote kanalen is de scheepvaart beperkt mogelijk, achter ijsbrekers, of er geldt een vaarverbod. De grote rivieren hebben minder last van ijsvorming, maar kleinere rivieren als de Hollandsche IJssel en de Vecht zijn met ijs bedekt. Veel sluizen in zowel kanalen als rivieren kunnen door bevriezing niet meer worden gebruikt. Een aantal veerboten naar de Waddeneilanden ligt aan de vaste wal. Voor veerdiensten naar alle eilanden geldt een aangepast vaarschema. Op de Waddenzee bemoeilijken dikke ijsplaten de doortocht en de boten naar Ameland en Schiermonnikoog hebben last van de lage waterstand. Door de harde oostenwind wordt het water de Waddenzee uitgeblazen.

Volgens meteorologen van het KNMI in De Bilt en van Meteo-Consult in Wageningen zijn de kansen voor de vijftiende Elfstedentocht goed, omdat aan deze vorstperiode voorlopig geen einde komt. Tot midden volgende week houdt de vorst aan. “De winter zit vast in het zadel”, zegt een medewerker van Meteo-Consult. Hij benadrukt dat aanhoudende vorst geen garantie is dat de Elfstedentocht verreden zal worden. De harde oostenwind voert enerzijds koude lucht aan, maar houdt tegelijkertijd ijsvorming in open water tegen. IJsmeester P. Venema van het Elfstedenbestuur had gisteravond, na afloop van een vergadering van het bestuur met de 21 rayonhoofden, minder fiducie in het Friese ijs. De route ligt er slechter bij dan drie weken geleden. Op het 200 kilometer lange traject liggen meer dan 100 grote en kleine wakken.