Spion voor Irak

WENEN, 26 JAN. Een Duitse kerngeleerde heeft Irak voor de Golfoorlog belangrijke informatie verschaft voor zijn kernwapenprogramma, aldus bronnen bij het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA) in Wenen.

Tegen de Duitser, die niet in Duitsland zou verblijven, is, aldus de Duitse krant Bild, inmiddels een arrestatiebevel uitgevaardigd. Volgens de bron verkocht de Duitser met name informatie over het verrijken van uranium aan Bagdad. De rol van de kerngeleerde, tegen wie overigens al in 1991 een onderzoek was ingesteld, kwam opnieuw naar voren tijdens bestudering van documenten die Hussein Kamel Hassan, de schoonzoon van de Iraakse leider Saddam Hussein, bij zijn vlucht uit Irak, vorig jaar augustus, meenam naar Jordanië. Het IAEA zou de beschuldigingen tegen de Duitser eerder deze maand hebben gedocumenteerd in een geheim rapport aan de Veiligheidsraad. (Reuter, AFP).