Radicale Palestijn wordt ster media Israel

TEL AVIV, 26 JAN. Sedert de Israelische premier Peres heeft ingestemd met de komst van alle leden van de Palestijnse Nationale Raad (het parlement in ballingschap) naar de Palestijnse bestuursautonomie is Nayef Hawatmeh, de leider het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP), de held van de Israelische media geworden. De televisie, radio en de kranten Maariv en Yedioth Achronoth brachten de afgelopen dagen uitvoerige vraaggesprekken met deze Palestijnse leider die via een rechtstreekse telefoonverbinding in zijn bureau in Damascus werden afgenomen.

Terwijl Peres deze week zei Hawatmeh “liever in Gaza dan in Damascus te zien” zijn de overlevenden van de aanslag op een school in Ma'alot in mei 1974 woedend dat Israel deze “gevaarlijke terrorist” toelaat. Een commando van het DFLP gijzelde toen een schoolklas. Tijdens een Israelische reddingsactie kwamen 22 kinderen om het leven. De nationalistische parlementariër David Magen zei deze week in de Knesseth, het Israelische parlement, dat Nayef Hawatmeh “net als de Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann in Israel moet worden opgehangen”.

In opvallend gebrachte vraaggesprekken met de Israelische media sprak Nayef Hawatmeh zich deze week uit voor voortzetting van het vredesproces dat moet leiden tot een onafhankelijke Palestijnse staat. Volgens hem kan er echter pas sprake zijn van wijziging van het Palestijnse handvest indien er een einde komt aan de Israelische bezetting. Een van de reden dat Peres de grenzen opent voor alle leden van de Palestijnse Nationale Raad is dat daardoor Yasser Arafat zijn belofte kan inlossen om twee maanden na de Palestijnse verkiezingen de anti-Israelische paragrafen uit het handvest te schrappen. Daarvoor is in de Raad een tweederde meerderheid nodig.

Tijdens de eerste ontmoeting met Peres na de Palestijnse verkiezingen, zei Arafat woensdagavond dat hij de wijziging van het Palestijnse handvest niet kan garanderen,omdat het om een beslissing gaat die op democratische wijze moet worden genomen. Hij zei echter wel zich te zullen inspannen om zijn belofte waar te maken.

In de vraaggesprekken met de Israelische media bleek Nayef Hawatmeh niet erg onder de indruk te zijn van de verontwaardiging in Israel over zijn mogelijke komst naar Gaza. Hij zei dat Israel tijdens de intifadah, de Palestijnse volksopstand, kinderen heeft gedood, net als zijn strijders indertijd deden. De joodse staat deed dat ook in Zuid-Libanon en in Sabra en Shatila, twee Palestijnse vluchtelingenkampen bij Beiroet waar tijdens de Libanese oorlog de Falangisten onder Israelische bescherming een moordpartij onder Palestijnen aanrichtten. Van Peres wil hij schriftelijke garanties dat hij bij terugkeer naar zijn vaderland als een belangrijk persoon bij de grens wordt behandeld.

Intussen hebben volgens de Palestijnse pers 167 van de 204 leden van de Palestijnse Nationale Raad die zich in het buitenland bevinden, te kennen gegeven zich in de Palestijnse zelfbestuurgebieden te willen vestigen. Slechts met een tweederde meerderheid van de 483 leden van dit hoogste Palestijnse gezagslichaam kan het Palestijnse handvest worden gewijzigd.

    • Salomon Bouman