Origin houdt rekening met beursgang in 1998

UTRECHT, 26 JAN. Origin, deze maand ontstaan door fusie van BSO/Origin in Utrecht en Philips-dochter Communications & Processing (C&P), verwacht zijn omzet tot het jaar 2000 te verdubbelen tot 4 miljard gulden. Beursgang behoort in 1998 tot de mogelijkheden.

Dat hebben Henk Cohen, de van BSO afkomstige topman van de nieuwe combinatie, en financieel bestuurder Wil van Gorp (ex-Philips) gisteren bekendgemaakt in een toelichting op de vorig jaar aangekondigde fusie. Een eventuele beursgang is afhankelijk van de prestaties van het bedrijf, het beursklimaat en van de houding van de aandeelhouders, waarvan Philips met een belang van 82,4 procent de grootste is. Beagle Investment (ABN Amro Participaties, Rabobank en Nederlandse Participatiemaatschappij) bezit 10,2 procent van de aandelen, management en personeel de rest.

Door samenvoeging van Philips C&P en BSO/Origin is formeel per 1 januari van dit jaar, aldus Cohen, “Nederlands grootste zelfstandige dienstverlener in informatietechnologie” ontstaan en “een speler in de eredivisie van de wereldmarkt”. Reden van de fusie was de wens grote klanten op meer plaatsen in de wereld een completer scala aan diensten te kunnen aanbieden. C&P beschikt over grote centra en netwerken voor datacommunicatie en -verwerking, BSO is sterk in advies en software-ontwikkeling. In verschillende landen trokken beide bedrijven al samen op.

Origin streeft naar snelle vergroting van zijn omzet, die nu zo'n 2 miljard gulden op jaarbasis bedraagt, en verbetering van de rentabiliteit. De beoogde verdubbeling van de omzet in het jaar 2000 moet haalbaar zijn als Origin het groeitempo van de markt, door Cohen geschat op 15 tot 20 procent per jaar, kan bijbenen. Cijfers over de winst van BSO/Origin en Philips C&P in 1995 kon Origin gisteren nog niet geven. Een jaar eerder boekte C&P 30 miljoen netto winst op 674 miljoen gulden omzet, terwijl BSO 5 miljoen verdiende op 817 miljoen gulden omzet.

Origin moest in 1994, met een pro forma omzet in Nederland van 626 miljoen gulden, op zijn thuismarkt Cap Volmac boven zich dulden. Deze dochter van het Franse Cap Gemini Sogeti boekte er in 1994 660 miljoen gulden omzet. Inmiddels meent Origin Cap Volmac in omzetgrootte te overtreffen.

Op de wereldmarkt neemt Origin (ruim 10.000 werknemers in 27 landen) het op tegen Amerikaanse giganten als EDS en IBM, die in 1994 respectievelijk voor 18 en 14 miljard gulden automatiseringsdiensten verkochten. Origin concentreert zich met zijn dienstverlening op grote multinationals, met name industriële produktiebedrijven. Dit type ondernemingen heeft behoefte aan één automatiseerder die overal ter wereld lokale ondersteuning kan verlenen. Philips is verreweg Origins grootste klant.