Opgloeiende puck op tv dient ijshockeyfan

WASHINGTON, 26 JAN. Echte liefhebbers van ijshockey kunnen ook van een wedstrijd op tv genieten zonder dat ze precies in de gaten hebben waar de puck zich bevindt. Maar de Amerikaanse televisiekijkers, die nog niet zo aan de sport verslingerd zijn als hun noorderburen, schijnen eraan te hechten de bewegingen van het hardrubberen zwarte schijfje te kunnen volgen. Het televisiestation Fox Network heeft daarom een high-tech puck ontwikkeld, die - alleen op tv-schermen - blauwig oplicht en bij grote snelheid een rode, komeet-achtige staart krijgt.

De Compu Puck, zoals een van de vele bijnamen luidt die sportcolumnisten er al voor bedacht hebben, is zaterdag in première gegaan. Over de vraag of Fox en de National Hockey League met de vinding een bijdrage aan de vooruitgang hebben geleverd, wordt in de Amerikaanse pers nog gedebatteerd. Maar een opiniepeiling geeft aan dat slechts een derde van de kijkers tot nu toe tevreden is over de opgloeiende puck.

Het publiek dat bij een wedstrijd aanwezig is ziet niets bijzonders aan de puck. Fox heeft een gewone puck als uitgangspunt genomen en daarin een batterijtje en twintig elektronische zendertjes gemonteerd - twaalf rondom aan de zijkant, vier boven en vier onder. Die zendertjes geven een signaal af dat wordt opgevangen door aan de rand van het ijs geplaatste sensoren. Op hun beurt geven die de informatie over de plaats van de puck weer door aan een speciale camera en aan een computer in de regie-wagen, waar het blauwige aureool in een fractie van een seconde met de opnames wordt samengevoegd, waarna de beelden worden uitgezonden voor ontvangst op de tv-schermen in het land.

Een probleem van dit systeem, dat officieel FoxTrax heet, is dat het batterijtje al na tien minuten op is. Tijdens spelonderbrekingen moet daarom regelmatig een nieuwe puck op het ijs worden gebracht. Bovendien vinden sommige kijkers dat de blauwe gloed de aandacht afleidt van het spel.

In Canada begrijpt men weinig van de Amerikaanse opwinding over de techno-puck. Laten die Amerikanen contactlezen kopen of een groter tv-toestel, dan hebben ze die onzin niet nodig, suggereert een briefschrijver in The Ottawa Citizen. En de Calgary Herald, ook niet enthousiast over het 'Nintendo hockey', schrijft dat de Amerikanen eerst het spel moeten leren waarderen, en daar kunnen technologische snufjes hen niet bij helpen. En wat betreft hun ogen: ze hebben toch ook geen moeite met golf-balletjes tegen heldere luchten, of het witte vlekje dat met de nationale sport baseball met 160 kilometer per uur over het televisie-scherm vliegt?