Ook Zaïre en Tunesië in kwartfinale Africa Cup

JOHANNESBURG, 26 JAN. Voetballer van het jaar George Weah kan terug naar huis. De Liberiaanse aanvaller van AC Milan had een ander scenario voor ogen bij het toernooi om de Africa Cup. Liberia haalde door een slechter doelsaldo de kwartfinales echter niet. Zaïre bleek gisteren te sterk: 2-0.

De Zaïrezen hadden in Johannesburg één opdracht: winnen met ten minste twee doelpunten verschil. De Afrikaanse kampioen van 1974 voldeed daaraan precies, maar wel met hulp van de Liberianen, die een ongeïnspireerde indruk maakten. Ze leken zich niet te realiseren dat er in een groep van drie, met een overwinning (2-1) op zak nog veel mis zou kunnen gaan. Menama Lukaku, na vijf minuten uit een strafschop, en Yves Essende, na een uitbraak in de 72e minuut, brachten hen op andere gedachten. Toen was het te laat.

Zaïre treft in de kwartfinale Ghana, dat alle drie wedstrijden in de voorronde won. Het laatste slachtoffer in groep D was Mozambique: 2-0. De ongeslagen favoriet, die de titel al vier keer eerder veroverde, was met een voorste linie met Pelé (Torino), Yeboah (Leeds) en Acheampong (Real Sociedad) oppermachtig. Ze scoorden niet. Dat deden Ayew en Amankwa. De laatste schoot raak uit een strafschop. Doelman Rui Alves had Yeboah onderuit gehaald en kreeg een rode kaart.

Tunesië haalde ook de laatste acht door Ivoorkust met 3-1 de baas te blijven in een verhit duel in Port Elizabeth. Imed Ben Younes maakte twee doelpunten in het Boet Erasmus-stadion, waar doorgaans alleen rugby en cricket valt te zien. Er zaten donderdag slechts 200 voetballiefhebbers. Ze zagen Tunesië op 3-0 komen door een kopbal van Ben Hassan. Die kon ongehinderd een vrij trap van Beya inknikken. De tegentreffer van invaller Moussa Traoré viel vijf minuten voor tijd. (Reuter)