Nieuwe sluiting overheidsdiensten tot 15 maart afgewend; Overleg budget VS uit impasse

WASHINGTON, 26 JAN. De impasse tussen het Witte Huis en het Congres in de besprekingen over de Amerikaanse begroting is doorbroken. Een nieuwe sluiting van de overheidsdiensten, zoals de afgelopen maanden twee keer gebeurde, is daarmee afgewend.

Het Huis van Afgevaardigden keurde gisteren met overgrote meerderheid (371 tegen 42) een wetsvoorstel goed dat tientallen overheidsdiensten tot 15 maart openhoudt, zij het met een beperktere financiering dan vorig jaar. In de komende zeven weken kan dan een begroting worden uitgewerkt. Een klein aantal diensten krijgt geen geld. De Senaat stemt vandaag over het wetsvoorstel. De president heeft al gezegd met het voorstel te kunnen leven. Als er geen overeenstemming was bereikt, had een groot aantal overheidsdiensten vanaf vannacht weer zonder fondsen gezeten en vanaf morgen of maandag hun deuren weer moeten sluiten.

Na de State of the Union, de toespraak waarin de president het Congres dinsdagavond opriep tot samenwerking, bleken de president en de Republikeinse leiders van het Congres opeens hun meningsverschillen opzij te kunnen zetten. Woensdag zette voorzitter Gingrich van het Huis van Afgevaardigden de toon door te accepteren dat de Republikeinse verlangens in de begroting van dit jaar, en met deze president, nog niet volledig te verwezenlijken zijn. Hij toonde zich bereid genoegen te nemen met wat hij noemde “een aanbetaling” op het Republikeinse doel in zeven jaar het begrotingstekort terug te dringen door een fundamentele hervorming van de overheidsfinanciën.

Ook een kleinere belastingverlichting dan de Republikeinen eigenlijk voorstaan accepteren ze nu als “eerste stap”. De grote meningsverschillen over het stelsel van ziektekostenverzekeringen en de bijstand zijn nog niet opgelost, en komen na de verkiezingen van november opnieuw aan de orde.

Na de rede van Clinton, die goed gevallen is bij grote delen van de bevolking, hebben de Republikeinen besloten hun impopulaire strategie van confrontatie voorlopig te laten varen. De sluiting van het overheidsapparaat heeft weinig begrip gekregen bij de bevolking, die de schuld vooral bij de Republikeinen legde.

    • Juurd Eijsvoogel