Mortier blijft nog vijf jaar in Salzburg

WENEN, 26 JAN. Gerard Mortier, de Belgische artistiek directeur van de Salzburger Festspiele, blijft tot zeker september 2001 leider van het wereldberoemde zomerfestival. Het bestuur van de Festspiele keurde zijn nieuwe contract, dat wegens Mortiers salariseisen omstreden was, donderdag goed.

Mortier, die als opvolger van Herbert von Karajan de Salzburger Festspiele belangrijke nieuwe impulsen gaf, gaat jaarlijks rond 2.8 miljoen schilling (450.000 gulden) verdienen. Tot nu toe ontving Mortier, die in 1989 Karajan opvolgde, 1,8 miljoen schilling.

Mortier, die tijdens de onderhandelingen sinds het najaar een gage van 3,3 miljoen schilling eiste, toonde zich tevreden. Zijn eis betrof een freelance-contract en nu hij in dienst van het festival treedt, “is het verschil in het netto-bedrag niet zo groot”, zei hij.(DPA/AFP)