Ministers Colombia weg uit protest tegen Samper

BOGOTÁ, 26 JAN. Twee Colombiaanse ministers zijn gisteren afgetreden uit protest tegen de rol van president Ernesto Samper bij de financiering van zijn verkiezingscampagne in 1994. Samper zou hebben geweten van de ruim zes miljoen dollar die het Cali-drugskartel toen in zijn verkiezing stak.

Maandag verklaarde de oud-campagneleider en voormalig minister van defensie, Fernando Botero, dat Samper wel degelijk van de steun van het kartel op de hoogte was. De afgelopen maanden had Botero de president steeds de hand boven het hoofd gehouden. Samper zelf ontkent alle aantijgingen en weigert af te treden omdat dat het land in een crisis zou storten.

In reactie op de beschuldiging van Botero stapte de minister van gezondheid, een partijgenoot van Samper, dinsdag al op. De politieke druk op de president om af te treden is sindsdien toegenomen. Woensdag al adviseerde een prominent lid van Sampers Liberale Partij de president de eer aan zichzelf te houden. De politieke 'peetvader' van de president, voormalig president Alfonso López, veroordeelde gisteren het voorstel van Samper om een referendum te organiseren over diens politieke toekomst. De Colombiaanse ambassadeurs in Nederland, Argentinië en Venezuela hebben deze week hun functie neergelegd. Vijftien vooraanstaande zakenmensen hebben Samper in een brief gevraagd op te stappen omdat buitenlandse investeerders zouden worden afgeschrikt door de affaire en de politieke crisis de economische groei in gevaar brengt.

De twee gisteren afgetreden ministers, van transport en buitenlandse handel, zijn lid van de Conservatieve Partij van Colombia (PCC). De voorzitter van de PCC heeft gisteren de resterende twee ministers van zijn partij opgeroepen ook af te treden. De oppositionele PCC levert leden aan Sampers 'regering van nationale consensus', die overigens op persoonlijke titel daarvan deel uitmaken.

Voormalig president López heeft gezegd een “referendum over de schuldvraag” ongepast te vinden. López denkt dat dit de spanningen in het land zal vergroten en uiteindelijk zelfs zou kunnen leiden tot een burgeroorlog.

Uit opiniepeilingen die eerder deze week zijn gehouden, blijkt een meerderheid van de Colombianen overtuigd te zijn van de schuld van Samper. Peilingen uit december gaven echter ook aan dat de president om die reden, volgens een meerderheid van de geënqueteerden, zijn functie niet zou hoeven neer te leggen. (AP, AFP, Reuter)