Meeste koersen omlaag ondanks stijgende dollar

AMSTERDAM, 26 JAN. Op de effectenbeurs toonden beleggers vanochtend weinig interesse. Ook de lagere obligatiekoersen waren geen stimulans. Gevolg was dat veel koersen, ondanks de wederom hogere dollar, afbrokkelden naar lagere noteringen. Door de ongeanimeerde stemming vertoonde de Amsterdam EOE-index (AEX) omstreeks het middaguur al een daling met 2,32 punten tot 505,69.

AMSTERDAM “De handel ligt er vandaag doodstil bij, er heerst hier een landerige vrijdagstemming”, aldus een handelaar. Een ontwikkeling aan de pluskant was dat de koers van de Amerikaanse dollar ruim een cent opveerde naar 1,6650 gulden. Volgens een commissionair zou de schade op de aandelenmarkten nog groter zijn geweest zonder deze valutaire steun.

Amsterdam was vrijdagochtend overigens niet de enige beurs waar het niet echt wilde vlotten. Ook Frankfurt, Parijs en Londen lagen er ongeanimeerd bij.

Ondanks de hogere dollarkoers moesten de meeste fondsen, waaronder ook internationals, vanochtend enig terrein prijsgeven. Unilever, volgens geruchten in de markt voor Helene Curtis, een Amerikaanse fabrikant van produkten voor de persoonlijke verzorging, leverde 1,30 gulden in op 239,60. Philips, donderdag nog vast, moest zeven dubbeltjes terug naar 65,70.

KLM en Akzo daalden beide zestig cent naar respectievelijk 54,60 en 178,60. Koninklijke Olie vormde een gunstige uitzondering met een koerswinst van twintig cent op 225,40.

De vraag naar aandelen Fokker hield ook vrijdagochtend aan, waardoor het speculatieaandeel een dubbeltje duurder werd op 3 gulden. Voor het middaguur waren er al 650.000 aandelen (dubbeltelling) van eigenaar verwisseld.

Papiermaker Crown Van Gelder was gevraagd. Het aandeel steeg 4,50 gulden naar 146, een beweging die veel te maken kan hebben met de aangekondigde dividendverhoging.

De Amerikaanse dollar opende vanochtend flink hoger. Om 10.00 uur werd 1,6685 genoteerd, bijna anderhalve cent meer dan de slotkoers van 1,6540 donderdag. De dollar was donderdagavond op de wisselmarkt in New York al gestegen tot 1,6675 gulden door een gerucht dat de Duitse regering de dollar graag ziet stijgen tot ongeveer 1,60 mark (omgerekend ongeveer 1,80 gulden). Dat trok ook de koers van het pond sterling aan van 2,5025 tot 2,5095. De Franse franc en de lire daarentegen daalden licht.

NEW YORK Het Dow Jones gemiddelde van dertig industriële aandelen, dat woensdag eindigde op een recordniveau, daalde gisteren met 26,01 punten tot 5.216,83. Handelaren schreven de koersverliezen toe aan zwakte van de obligatiemarkt, waar de nodige nervositeit heerste over de aanhoudende crisis rond de Amerikaanse begroting.

Speelgoedfabrikant Hasbro ging scherp omhoog onder invloed van het overnemingsbod van concurrent Mattel dat door Hasbro werd afgewezen.

Op de valutamarkt boekte de dollar een flinke winst onder invloed van een bericht dat de Duitse regering de dollar op een koers wil zien van ongeveer 1,60 mark (ongeveer 1,80 gulden). Tegenover de gulden steeg de dollarkoers ten opzichte van het slot in Amsterdam van 1,6540 tot 1,6675.

TOKIO Vandaag werd opnieuw levendig gehandeld. De omzet kwam uit op 423 miljoen aandelen, in vergelijking met 550 miljoen donderdag. Het Nikkei-225-gemiddelde steeg vandaag met een verdere 249,15 punten, ofwel 1,2 procent tot 20.663,84.