Kohl krijgt prijs van joodse hulporganisatie

BONN, 26 JAN. De Duitse kanselier, Helmut Kohl, is gisteravond in München onderscheiden met de B'nai B'rith-prijs van de gelijknamige internationale joodse hulporganisatie. De Israelische premier, Simon Peres, die de prijs uitreikte, prees Kohl als “groot Europeaan en vriend van Israel” en bedankte hem voor de rol die Duitsland op de achtergrond speelt voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

In zijn dankrede onderstreepte Kohl het belang van een “onvoorwaardelijk gevecht tegen racisme, extremisme en politiek geinspireerd geweld”. Hij waarschuwde voor herlevend nationalisme en bepleitte een internationaal Marshall-plan voor het Midden-Oosten. Of Duitse soldaten deel kunnen nemen in een internationale vredesmacht op de Golan-hoogten moet Israel beslissen, aldus Kohl.