Italiaanse geheime dienst doet onderzoek naar valutaspeculanten

ROME, 26 JAN. Italiaanse geheime agenten zijn bezig met een onderzoek naar speculaties tegen de lire op de internationale valutamarkten. Vermoed wordt dat bewust valse berichten worden verspreid, als onderdeel van een systematische poging tot ondermijning tegen de Italiaanse economie.

Dit blijkt uit een verslag over het werk van de inlichtingendiensten in de tweede helft van vorig jaar, dat demissionair premier Lamberto Dini gisteren naar het parlement heeft gestuurd. Dini wijst erop dat in de chaotische periode van de afgelopen drie jaar regelmatig valse berichten zijn verspreid over het Italiaanse kabinet, die de lire meteen sterk lieten dalen.

De civiele inlichtingendienst Sisde en haar militaire evenknie Sismi plegen daarom onderzoek “naar mogelijke strategieën van systematische agressie tegen onze economische veiligheid”. Dit gevaar wordt op één lijn gesteld met het islamitische fundamentalisme. Dini vreest voor de komende tijd nieuwe “frauduleuze speculatieve manoeuvres”, waarbij onder andere ingespeeld kan worden op de aanloop naar de Europese Monetaire Unie. De premier schrijft dat Italië zich uit alle macht moet verdedigen tegen aanvallen door speculanten.

De meeste aandacht van de Italiaanse spionnen zal uitgaan naar Londen. In financiële kringen daar is de afgelopen jaren een aantal valse berichten verspreid, soms overgenomen door internationale persbureaus. In september 1992 werd de val van het kabinet-Amato aangekondigd. Vijf maanden later verscheen het bericht dat Amato zou worden verdacht van corruptie. Ook over zijn opvolger Ciampi is een vals bericht over een aanstaand aftreden vanuit Londen de valutamarkten opgestuurd. Rondom het daarop volgende kabinet van Berlusconi zijn zeker drie keer apert onjuiste geruchten verspreid.

Het financiële dagblad Il Sole 24 Ore wijdt vanmorgen een sarcastisch commentaar aan de zaak, met als teneur dat Dini probeert de schuld voor de lage koers van de lire af te schuiven. Speculeren hoort nu eenmaal bij een open economie en markten reageren nu eenmaal op politieke onzekerheid en instabiliteit. “Kennelijk is dit land niet in staat de markteconomie te accepteren waartoe iedereen zich verbaal heeft bekeerd, maar waarvan een wijdverbreide fundamentale afkeer blijft bestaan,” schrijft de krant.

    • Marc Leijendekker