Interviews

Fidelity's Magellan Fund, de gorilla van 53 miljard dollar, belegt weer in technologie-aandelen. Magellan is het grootste fonds van Fidelity Investments, een verzameling beleggingsfondsen met een kapitaal van 500 miljard dollar. Jeff Vinik, de 39-jarige topman van Magellan, ziet kennelijk weer kansen in de technologie, nadat hij tussen september en januari het percentage beleggingen in technologie van Magellan had teruggebracht van 43,2 procent tot 24,5 procent.

Als Magellan beweegt, beweegt de markt. Het fonds heeft onder meer 15 procent in Chrysler, net zoveel in Caterpillar, 8 procent in General Motors en 5,5 procent in Philip Morris. Magellan is zo'n enorm fonds dat handelaren in de gaten proberen te houden wanneer het koopt of verkoopt. Magellan is een van de machtigste spelers op Wall Street. En toch pakt Jeff Vinik, een koele kikker, elke dag om vijf uur zijn koffertje om op tijd thuis te zijn.

Vinik gaf eind september een interview en zei dat hij van het aandeel Micron Technology hield. Het artikel verscheen maar intussen was Vinik zijn Micron-aandelen al gaan verkopen. Toen dat uitkwam was Wall Street in rep en roer. Niet alleen was Vinik kennelijk technologie-aandelen aan het verkopen, er kwam opnieuw een roep om de beleggingsfondsen te reguleren en bestaande regels strenger toe te passen. Fidelity verklaarde vergoelijkend dat tussen het tijdstip van het vraaggesprek en publikatie Vinik van gedachten was veranderd en Micron opeens helemaal niet zo'n goed aandeel vond. En daarmee is de kous af. Jeff Vinik gaat nog steeds op dezelfde tijd naar huis maar er is wel iets veranderd. Fidelity verbiedt het zijn fondsmanagers nog langer interviews te geven over afzonderlijke aandelen.

    • Lucas Ligtenberg