Hockeyploeg door lichtzinnig spel nog onzeker van Spelen

BARCELONA, 26 JAN. De Nederlandse hockeyers voegden gisteren een nieuw hoofdstuk toe aan het toernooi van de wisselvalligheid. In een matige en rommelige wedstrijd gaf de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans tegen Groot-Brittannië tot twee keer toe een voorsprong uit handen. Vlak voor tijd pushte Calum Giles vanaf de cirkelrand de gelijkmaker achter doelman Ronald Jansen. De strafcornerspecialist die alleen in het veld komt zodra de Britten mogen aanleggen van vijftien meter, bepaalde met zijn vijfde doelpunt van het toernooi de eindstand op 2-2.

Na vijf wedstrijden heeft Nederland zeven punten en bezet het de derde plaats, op één punt achter de koplopers Spanje en India. Beide landen deden eerder op de dag wat Oranje naliet op het Catalaanse kunstgras: plaatsing voor de Spelen in Atlanta definitief veiligstellen. India won met 2-1 van Canada, Spanje versloeg Maleisië met 2-0. Een puntendeling tegen Wit-Rusland - de ploeg die gisteren tegen België de vijfde opeenvolgende nederlaag leed (3-1) - volstaat morgen alsnog voor het team dat tegen de Britten opnieuw niet kon imponeren.

Het olympisch kwalificatietoernooi in Barcelona bevalt de hockeyers niet echt. Weinig sfeer op de tribunes en ruim twee weken van huis en haard verdreven voor een evenement waar geen medailles op het spel staan. Naar behoren presteren blijkt in een dergelijke sitiatie een hele opgave, erkende Jacques Brinkman kort na afloop. “Neem alleen het inlopen al, dat ziet er veel minder fanatiek uit dan normaal”, sprak de middenvelder van Amsterdam schuldbewust.

De verrichtingen binnen de lijnen houden tot dusverre gelijke tred met de lichtzinnige opvattingen van zowel spelers als begeleiders. Afgezien van de eerste helft tegen Maleisië (4-1) - niet toevallig de dag na de kansloze nederlaag tegen India - en bij vlagen de wedstrijd tegen België vertoont het spel de nodige oneffenheden. Onzorgvuldige passes, opzichtige blunders en paniekerig uitverdedigen ontsieren het spel van Oranje.

Met een schuin oog naar de concurrentie overheerst sinds het begin van het tiendaagse toernooi de wetenschap dat plaatsing de vice-wereldkampioen nauwelijks kan ontgaan. “Het probleem is dat we hier alleen maar prijzen te verliezen hebben. Onbewust is er sprake van onderschatting. We spelen niet vanuit het hart. Voor en na de wedstrijd praten we daar onderling wel over, maar zoiets kan je niet zomaar één-twee-drie even oproepen”, aldus Brinkman, met 217 interlands één van de routiniers van het nationale team. “Dat is gemakzucht, ja. Zo wisten we vandaag bijvoorbeeld dat we ons tegen Wit-Rusland toch wel zouden plaatsen.”

Marc Delissen deelde die mening maar ten dele. “Ik zou het geen gemakzucht willen noemen. Van tevoren wist ik dat we niet de macht hadden om zeven wedstrijden op rij te winnen. We zijn gewoon niet in topvorm. Wel hebben we vorm genoeg om ons te plaatsen.” De 31-jarige captain vond het spelbeeld met een voorzichtige blik op de olympische toekomst allerminst zorgwekkend. “Topvorm kan een kwestie van maandag op dinsdag zijn.”

Bondscoach Oltmans troostte zich met de gedachte dat de eerste hindernis op weg naar Atlanta genomen is en hem nog een lange voorbereiding rest voor het olympisch hockeytoernooi begint. In zijn nabeschouwing somde de oud-sportleraar tal van mogelijke oorzaken op om de magere reeks in Barcelona te verklaren. Van blessureleed tot misfortuin, van een korte voorbereiding tot een overvolle agenda. “Maar het zijn geen excuses, laat dat duidelijk zijn”, zo haastte hij zich daar vervolgens aan toe te voegen. “Conclusies trekken doen we na het toernooi.”

Voorafgaand aan de persbijeenkomst kreeg Oltmans steun uit onverwachte hoek. In een vlaag van medeleven vroeg David Whitaker, de coach van de Britten, om begrip. Een team dat al zo lang meedraait aan de internationale hockeytop verdient bewondering en respect, vond de oud-international. Onbewogen ontving Oltmans de loftuitingen van zijn Britse collega.

Voor zover er al sprake was van enige opwinding bij de bondscoach, betrof die het optreden van scheidsrechter Santiago Deo. De arbiter uit Spanje toonde in de slotfase van de eerste helft zowel Jacques Brinkman als Sander van Heeswijk de gele kaart voor te vroeg uitlopen bij de vijfde Britse strafcorner. Hun absentie leidde kort na rust de gelijkmaker in. Met negen man had Oranje geen verweer op de Britse aanvalsdriften. Chris Mayer profiteerde in de 36ste minuut en scoorde 1-1. “Kennelijk zijn er mensen die zich heel veel kunnen permitteren”, sneerde Oltmans.

    • Mark Hoogstad