Foto

Foto: PARIJS - De zalen in het ondergrondse Carrousel du Louvre in Parijs zijn net verlaten door de mannequins die de afgelopen dagen de nieuwe haute couture-collecties van Givenchy, Dior, Chanel en Lacroix showden, of de plankiers worden al weer ingenomen door de mannen.

Gisteren begon de Franse mannenmodeweek, met de prêt-à-porter-collecties voor herfst-winter 1996/97. Met Issey Miyake, Walter van Beirendonck en Johji Yamamoto (foto's), die zich dit jaar onder meer heeft laten inspireren door de wijde en soepele dracht van Lawrence of Arabia. Ook mannenmode lijkt door de groeiende aandacht voor de tweejaarlijkse shows in Italië en Frankrijk steeds meer onderhevig aan snelle trends en imagebuilding rond labels en namen van ontwerpers. Toch zijn de verrassingen doorgaans minder groot; het blijft veelal gaan om variaties op het twee- of driedelige pak zoals dat sinds de negentiende eeuw door mannen gedragen wordt. Wel doen etnische invoeden zich gelden, met jurk- en rokvormen gebaseerd op kaftans en djellaba's. Verrassend en vooruitstrevend is de collectie Wild & Lethal Trash van de Belgische Van Beirendonck die met veel latex, gewatteerde broeken en overalls in felle kleuren het publiek boeit en verbijstert. Komende zondag zal de Nederlandse ontwerper Alexander van Slobbe onder het label So een nieuwe mannencollectie tonen die meer dan voorheen het handschrift van de ontwerper zal dragen: Van Slobbe is nooit geïnteresseerd in het zoveelste thema, maar legt zich toe op comfortabele, mannelijke en ogenschijnlijk simpel vormgegeven pakken. (Foto's Reuter)