Echtpaar dient klacht tegen gynaecologen in

HAARLEM, 26 JAN. Een echtpaar uit Haarlem heeft een klacht ingediend bij het medisch tuchtcollege in Amsterdam tegen twee gynaecologen van het Kennemer Gasthuis in hun woonplaats. De man en vrouw stellen dat beide artsen nalatig en onzorgvuldig hebben gehandeld, waardoor hun kind dood ter wereld is gekomen. De advocaat van het echtpaar, mr. A. van der Weyden, heeft het indienen van de klacht vandaag bevestigd.

Het echtpaar vindt ook dat de gynaecologen ten onrechte een eierstok en de baarmoeder van de vrouw hebben verwijderd. Verder verwijt het het ziekenhuis valsheid in geschrifte te hebben gepleegd. Er zouden met opzet wijzigingen zijn aangebracht in het medisch dossier van de vrouw om de ware gang van zaken te verdoezelen.

De bevalling had plaats in 1993. De vrouw had al drie miskramen gehad. Zij stond onder controle van beide gynaecologen. Uit een echo aan het eind van de zwangerschap bleek dat het kind dwars in de baarmoeder lag en dat de placenta en navelstreng voor het geboortekanaal lagen. Toch werd de vrouw naar huis gestuurd. Twee weken later bleek bij controle dat het kind was overleden. Ook bij de bevalling ging het mis. De vrouw moest daarom worden overgebracht naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam.

De advocaat van het echtpaar heeft een deskundigen-rapport laten opmaken, waaruit volgens hem blijkt dat het ziekenhuis op een aantal punten schuldig is. Zo had de vrouw niet naar huis mogen worden gestuurd. Op basis van het rapport heeft de verzekeringsmaatschappij van het Kennemer Gasthuis deze week na langdurige onderhandelingen een schadevergoeding van 90.000 gulden uitgekeerd aan het echtpaar.

Het echtpaar voelt zich daarmee in het gelijk gesteld. Het heeft daarom nu een klacht ingediend bij het medisch tuchtcollege. Het heeft tevens een klacht ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg in Noord-Holland.

Het ziekenhuis bevestigt het uitkeren van de schadevergoeding maar wil verder geen commentaar geven. (ANP)