Boter op zee

Altijd lees je over mensen die mager willen worden, maar hoe zit dat met die anderen? Die er graag een beetje vet bij hebben? Jongens zonder kuiten en meisjes met te weinig zus of zo.

Dikker worden en toch gezond blijven. Dat lijkt met elkaar in tegenspraak. Maar er is een oplossing. Heel eenvoudig: avocado eten. Bijna zo vet als boter maar zonder eng cholesterol en ook goed tegen hoge bloeddruk en vol met vitamine A en nuttig zink, koper, fosfor enzovoorts.

Avocado, je weet wel. Omdat de schil op de huid van een soort krokodil lijkt en de vorm niet aan een appel doet denken wordt hij ook wel alligatorpeer genoemd. Het is geen vrucht en lijkt niet op een groente, wat hij wel is.

De avocado glipt er tussendoor. Daarom kun je hem zowel met zoet als met zout eten.

Een saus van fijngemaakte aardbeien erbij met een lepel olijfolie en wat peper en zout erdoor en nog een paar geroosterde amandelen erop lijkt vreemd maar schijnt heel lekker te zijn. Op de grote zeil- en stoomschepen die naar Zuid-Amerika voeren, waar de avocado oorspronkelijk vandaan komt, werd hij zeemansboter genoemd en dat klinkt niet eens zo gek. Probeer het: fijnmaken met een vork en honing erdoor. Of pindakaas. Of mayonaise. Of honing, pindakaas en mayonaise.

Alles mag, als je maar dik wordt.

    • Philip Mechanicus