Boeing ziet over 1995 winst dalen

SEATTLE, 26 JAN. De resultaten van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing zijn vorig jaar gedrukt door een flinke daling van het aantal afgeleverde passagierstoestellen: van 270 naar 206. Het concern verwacht echter dat de markt aantrekt door de verbetering van de positie van luchtvaartmaatschappijen..

Boeing maakte gisteren bekend dat de nettowinst in het vierde kwartaal van 1995 is gestegen van 157 miljoen tot 218 miljoen dollar. Dat was te danken aan een flink belastingvoordeel. Zonder die post zou de winst zijn gedaald. Over het hele jaar daalde het nettoresultaat van 856 miljoen tot 393 miljoen dollar. Dat was deels toe te schrijven aan een forse voorziening in het tweede kwartaal voor vervroegde pensionering van werknemers.

Boeing kon in het vierde kwartaal door een staking van tien weken slechts 30 van de geplande 65 toestellen afleveren. De omzet ging in het vierde kwartaal omlaag van 5,12 miljard naar 4,54 miljard dollar. Over het hele jaar was er een vermindering van 21,92 tot 19,51 miljard dollar. Dit jaar zal de omzet weer rond de 22 miljard dollar liggen en komen er naar verwachting 215 toestellen uit de fabrieken, waarvan 30 van het nieuwe type 777.

De winstdaling in 1995 werd beperkt doordat de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling daalden van 1,7 miljard tot 1,3 miljard dollar. De omzet in de divisie defensie en ruimtevaart groeide vorig jaar met ongeveer 10 procent tot 5,6 miljard dollar. (KRF, Reuter)