Bartoszewski mogelijk premier van Polen

WARSCHAU, 26 JAN. President Kwasniewski van Polen overweegt de benoeming van oud-minister van buitenlandse zaken Wladyslaw Bartoszewski tot premier van een “regering van nationale verzoening”. Dat meldden vandaag woordvoerders van Poolse oppositiepartijen.

Bartoszewski was tot het vertrek van Lech Walesa als president minister van buitenlandse zaken. Hij is voorgedragen door de oppositionele Vrijheidsunie (UW).

Gisteren slaagden de twee regeringspartijen, het ex-communistische Verbond van Democratisch Links (SLD) en de Boerenpartij PSL, er niet in het eens te worden over een opvolger van de afgetreden premier Józef Oleksy. Wel spraken ze af hun in sommige opzichten wankele coalitie voort te zetten. Er circuleerden gisteren drie namen van kandidaat-opvolgers van Oleksy: Marek Borowski, minister van staatsbestuur, Wlodzimierz Cimoszewicz, vice-voorzitter van het parlement, en Józef Zych, de voorzitter van het parlement. De twee eersten zijn lid van de SLD, de laatste behoort tot de Boerenpartij. Ook doet in Warschau nog de naam de ronde van Miroslaw Pietrewicz, lid van de PSL en chef van het planbureau.

Niet bekend

Het blad Super Express heeft gisteren een beloning van 100.000 dollar uitgeloofd voor het onweerlegbare bewijs van Oleksy's schuld of onschuld. Het blad wil dat bewijs, als het dat in handen krijgt, overhandigen aan de militaire procureur. (Reuter, AFP, AP)