AT&T vorig jaar in rode cijfers

NEW YORK, 26 JAN. Het Amerikaanse telecommunicatieconcern AT&T is het vierde kwartaal van 1995 diep in de rode cijfers gedoken.

Het verlies kwam uit op bijna 2,7 miljard dollar door een voorziening van 6,25 miljard dollar wegens de aangekondigde reorganisatie, die 40.000 banen kost en waarbij AT&T in drieën wordt opgesplitst. Het bedrijf sloot het jaar daardoor af met een minieme winst van 139 miljoen dollar vergeleken met een winst van 4,71 miljard over 1994. Zonder de reorganisatie had AT&T in het laatste kwartaal 1,5 miljard winst geboekt, iets meer dan de 1,34 miljard dollar die over dezelfde periode van 1994 werd behaald. “Winst op korte termijn is belangrijk, maar groei op lange termijn en financiële kracht zijn essentieel”, stelde topman Robert E. Allen gisteren bij de presentatie van de cijfers. De kwartaalomzet steeg, mede door hogere inkomsten uit interlokaal telefoonverkeer en uit de mobiele telefonie, bijna 5 procent tot 22,1 miljard dollar. Daardoor kwam de omzet over heel 1995 uit op 79,6 miljard dollar, een verbetering met 6 procent ten opzichte van de 75,1 miljard dollar van 1994. AT&T wil de 40.000, van de in totaal 300.000 banen, voor 70 procent al dit jaar schrappen. Voor driekwart van de betrokkenen dreigt gedwongen ontslag, omdat de belangstelling voor een vrijwillig vertrek teleurstellend was. Vooral het middenkader moet eraan geloven. (Reuter, KRF)