Zuurkool met iets anders

Voor twee personen: 500 gram zuurkool 75 gram mager ontbijtspek in reepjes liter witte wijn 750 gram aardappelen zout, peper 200 gram kalkoenfilet (of kipfilet) 1 ui 15 gram boter 1 deciliter crème fraîche mosterd Laat de zuurkool met twee deciliter van de wijn en de helft van de spekjes een half uur zachtjes stoven.

Voeg indien nodig een scheutje wijn of water toe tijdens de bereiding. Kook de aardappelen in twintig minuten gaar. Snijd de kalkoenfilet in dobbelstenen, pel en snipper de ui. Verhit de boter in een koekepan of kleine braadpan en bak hierin de rest van de spekjes lichtbruin. Schuif de spekjes naar de kant van de pan en bak het vlees in het spekjesvet rondom bruin. Roer de snippers ui door het vlees en laat het gerecht in ongeveer vijf minuten gaar worden. Voeg al roerende de rest van de wijn en de crème fraîche toe. Breng de saus met mosterd, zout en peper op smaak. Te dikke saus kan met wijn of water verdund worden. Serveer zuurkool en aardappelen apart of als stamppot erbij.

    • Annelène van Eijndhoven